Intermat presenteert € 1.600 miljard aan investeringen over 30 jaar

Gepubliceerd op 15-01-2018 11:30

De Intermat, de internationale vakbeurs voor bouw en infrastructuur die dit jaar plaatsvindt van 23 t/m 28 april in Parijs, presenteerde jl. in Parijs de resultaten van een studie voor de bouwbranche, het Intermat Observatorium, gerealiseerd in samenwerking met Business France. Het Intermat Observatorium is ontstaan uit de behoefte een goede band met de markt te bewerkstelligen en fabrikanten van bouwmaterieel te voorzien van een strategische studie in 12 landen van het EMEA-gebied. De keuze voor deze 12 landen is gebaseerd op het investeringsniveau voor infrastructuur en bouw.

Intermat ParijsIntermat Parijs

De studie dient als instrument en ondersteuning voor de ontwikkeling van bedrijven en presenteert voor ieder bestudeerd land een analyse van actuele en toekomstige nationale investeringen tot aan de horizon 2025-2030 en ingedeeld per toepassingssector (luchthaven, bouw, spoorwegen, mijnen en steengroeven, haven, wegen, transport), een overzicht van de belangrijkste projecten, de voornaamste import- en exportstromen van bouwmaterieel evenals de buitenlandse merken die aanwezig zijn in dit land.

"De vakbeurs Intermat 2018 staat in het teken van economisch herstel en technologische innovatie voor de bouwsector. Het gebied Europa, Midden-Oosten en Afrika biedt veel kansen aan bedrijven werkzaam in deze branche. In de vorm van het Intermat Observatorium presenteren wij aan al onze partners een werkinstrument dat wordt geactualiseerd, ter ondersteuning van hun ontwikkelingsprojecten voor potentiële groeimarkten", aldus beursmanager Isabelle Alfano.

De belangrijkste resultaten van het Observatorium:

- Europa: 925 miljard euro aan investeringen gepland tot in 2030-2050
De zes Europese landen die zijn bestudeerd – België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Verenigd Koninkrijk – vertegenwoordigen 925 miljard euro aan projecten tot in 2030, voor sommigen zelfs tot in 2050. Duitsland staat hierbij voorop (€ 287 miljard tot 2030), gevolgd door Italië (€ 223 mld) en Verenigd Koninkrijk (€ 167 mld €). Frankrijk bevindt zich op de vierde positie met 139 miljard euro, Nederland op de vijfde plaats met 63 miljard euro, gevolgd door België met 42 miljard euro. De projecten Grand Paris en Grand Paris Express vertegenwoordigen de meest toonaangevende projecten in Europa, naar schatting goed voor 67 miljard euro aan investeringen. De sectoren wegenbouw, spoorwegenbouw en bouw kennen het hoogste ontwikkelingspotentieel voor bouwondernemingen.

- Afrika: 307 miljard euro aan investeringen tot in 2040
De vier bestudeerde Afrikaanse landen, waaronder twee uit de Maghreb (Marokko en Algerije) en twee landen uit de Sub-Sahara (het Franstalige Ivoorkust en het Engelstalige Kenia), vertegenwoordigen € 307,2 miljard aan investeringen tussen nu en 2040. Algerije (€ 183,7 mld) en Marokko (€ 87,8 mld) presenteren hun belangrijkste investeringsplannen tot aan de horizon van 2030. De sectoren wegenbouw, spoorwegenbouw, bouw en havens hebben het hoogste ontwikkelingspotentieel voor bouwbedrijven.

Enkele toonaangevende projecten:
- In Algerije: de bouw van 1,6 miljoen huisvestingen tot in 2019 (€ 20 mld) en de aanleg van de vierde zuidelijke ringweg van Alger
- In Marokko: de aanleg van een ruim 2.000 km lange TGV-lijn die de drie centrale Maghreb landen (Marokko, Algerije, Tunesië) met elkaar verbindt
- In de Ivoorkust: de bouw van de San Pedro haven (€ 1,3 mld)
- In Kenia: het Standard Gauge Railway Project (€ 7,35 mld), het grootste infrastructuur project sinds de onafhankelijkheid van Kenya

- Het Midden-Oosten: 239 miljard euro aan investeringen gepland tot in 2033
De twee landen uit het Midden-Oosten die zijn meegenomen in deze studie, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar, vertegenwoordigen samen € 239,3 miljard aan investeringen tot 2033. Qatar ligt net voorop met € 137 miljard, gevolgd door de Verenigde Arabische Emiraten met € 102,3 miljard. Bouw en wegenbouw zijn de twee belangrijkste sectoren.

Enkele toonaangevende projecten:
- In de Verenigde Arabische Emiraten: verbetering van de wegen in Dubai en Abu Dhabi (€ 733 miljoen)
- In Qatar: het Lusail Smart City project (€ 40 mld, oplevering tussen 2020 en 2022) en het programma voor de wegafvoer (tussen € 15 en 20 mld)

Intermat Paris, de internationale vakbeurs voor bouw en infrastructuur vindt plaats van 23 t/m 28 april 2018 in Parijs (Parc des Expositions - Paris-Nord Villepinte). INTERMAT Paris is het platform waar alle professionals uit de bouwsector bijeenkomen om zich gezamenlijk te wijden aan de efficiëntie van gebieden. Gedurende zes beursdagen worden innovaties, conferenties, netwerksessies, marktanalyses en potentiële bouwprojecten gepresenteerd aan 1.500 exposanten en ongeveer 200.000 vakbezoekers uit 167 landen, om te kunnen inspelen op actuele en toekomstige vraagstukken. Een nieuwe geografische en sectorale aanpak staat op het programma van de aankomende beurseditie 2018: De internationaal georiënteerde Intermat Paris brengt vraag en aanbod voor de bouwsector uit het EMEA gebied (Europa, Midden-Oosten en Afrika) bijeen, met inbegrip van gebieden met sterk potentieel en gebieden in ontwikkeling. De vakbeurs wordt georganiseerd rondom 4 beurssegmenten: Grondverzet & Sloopwerkzaamheden; Wegen, Materialen & Fundering; Bouw & Betonsector; Lifting, Handling & Transport.

www.intermatconstruction.comwww.promosalons.nl
Intermat Paris, de internationale vakbeurs voor bouw en infrastructuur 23 t/m 28 april 2018Intermat Paris, de internationale vakbeurs voor bouw en infrastructuur 23 t/m 28 april 2018
Intermat presenteert € 1.600 miljard aan investeringen over 30 jaarIntermat presenteert € 1.600 miljard aan investeringen over 30 jaar

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!