Communicatie software Groen, Grond en Infra

Hans Stacey: 33 plaatsen winst in Le Dakar

Publicatiedatum: 03-01-2006 10:34
Etappe 3 was er een klassementsproef in Noord-Marokko.

ETAPPE 3: NADOR – ER RACHIDIA, 2 JANUARI 2006

De deelnemers hebben gisteren hun eerste echte beproeving achter de rug. Het was de derde keer in de historie van de Dakar Rally dat er een klassementsproef gereden werd  in het noordoostelijk deel van Marokko. De karavaan moest voor een deel door het Atlasgebergte naar finishplaats Er Rachidia. Na een verbindingsroute 237 km vanuit Nador kon men direct aan de bak. In 2006 zijn de hulpmiddelen via GPS vrijwel volledig verdwenen, dus werd het een eerste test voor de navigators van de equipes. Met een wisselende ondergrond van zand, stenen en gravel was het zeker geen eenvoudige proef. Het gebied staat bekend om de zogenaamde Wadi’s: diepe poelen vol water in de stenen ondergrond. Voor de trucks is dat wat minder lastig dan voor de auto’s en motoren, maar ook die hebben behoorlijk te lijden onder de klappen. Hans Stacey in zijn MAN truck had wat recht te zetten na de modderpoelperikelen tijdens de eerste etappe en de geneutraliseerde tweede proef. Hij startte gisteren om 09.40 uur en finishte om17.36 uur op een prachtige derde plaats.

Hans Stacey (startnummer 524): “Wat een dag! We gingen als een kogel. Na het eerste meetpunt lagen we al op de tweede plaats. Ik was als 44ste vertrokken, heb veel risico’s genomen en daardoor de remmen wat teveel belast. Dat heeft er wel voor gezorgd dat ik uiteindelijk de derde tijd heb neergezet, natuurlijk een fantastisch resultaat. We hebben ook wel wat probleempjes gehad: rechtsvoor bleek een schokbreker te lekken. Maar het stof was de grootste vijand vandaag. Op sommige stukken zag ik echt helemaal niets meer. De navigator (Charly Gotlib) stuurde de MAN er gelukkig gewoon dwars doorheen. 33 plekken winst, dus staan we nu op de elfde plek. Nu de rest nog!” 

 

De andere MAN-piloot Franz Echter (startnummer 530): “Een snelle proef in het begin in een zwaar middenstuk vol met stenen en kuilen. Helaas hadden we na 3 kilometer een lekke band links voor en dat kost tijd. Door de problemen van de eerste dagen moesten we laat starten en hadden we veel last van stof. Het eind van de etappe ging als een trein”.

 

Top drie klassement na de derde dag (onder voorbehoud)

1) Chagin (KAMAZ)
2) Biassion (IVECO)
3) De Azevedo (TATRA)