Communicatie software Groen, Grond en Infra

Hitachi + Sumitomo

Publicatiedatum: 05-07-2003 14:11
De Japanse rupshijskranenbouwers Hitachi en Sumitomo zijn samengegaan. Door de enorme terugloop in de verkoop van rupshijskranen in de afgelopen vijf jaar zat er nauwelijks nog iets anders op.

De vraag voor beide partners tot nu toe was alleen nog met welke concurrent men in zee wilde gaan. Sumitomo's opties waren o.a. ook IHI en Kobelco en ook Hitachi had ook die keuze. Zoals bekend verondersteld mag worden, koos IHI al eerder voor een nauwe samenwerking met Terex. Kobelco's kranendivisie -niet opgenomen in de Fiat-Kobelco alliantie voor Kobelco grondverzetmachines- blijft vooralsnog zelfstandig.

 

De nieuwe combinatie Sumitomo en Hitachi -samen met Sumitomo's Amerikaanse zusje Link-Belt- heeft een wereldmarktaandeel van ongeveer 40%. In Tsuchiura vlakbij Tokio worden nieuwe kranen ontwikkeld. Bovendien bouwt men daar de SCX rupshijskranen van 30 tot 100 ton. In de fabriek in Obu bij Nagoya bouwen Hitachi en Sumitomo de kranen in de capaciteitsklasse van 100 tot 800 ton. Samenwerking heeft tot doel om efficiënter te ontwikkelen en produceren en fabriekscapaciteiten beter benutten.

 

Hitachi CME in Amsterdam is de EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) vertegenwoordiger voor de SCX kranen. In België en Nederland zullen zowel Doornbos (Rotterdam / Mechelen) en Hitachi (Oosterhout voor NL en Luyckx Brecht voor België) elk hun eigen klanten benaderen. Hitachi heeft in deze een sterk marktaandeel bij de hei- en funderingsbedrijven terwijl Doornbos van oudsher veel kranen verkoopt en verhuurt in overslag en industrie.

www.doornbos.nl