Communicatie software Groen, Grond en Infra

Stacey derde, Chagin wint

Publicatiedatum: 08-01-2007 20:49
Eenmaal op het Afrikaanse continent konden de deelnemers direct flink aan de bak.

In een enerverende derde etappe van Le Dakar 2007 hebben de Russen weer van zich doen spreken. Vladimir Chagin (500) was de snelste man op de eerste proef op het Afrikaanse continent. Team Exact-MAN-rijder Hans Stacey (501) eindigde weer in de top-3 terwijl Gerard de Rooy (509), na de winst op de eerste dag, nu genoegen moest nemen met een tweede plaats.

De route van vandaag bracht de eerste serieuze duinen en ook een paar flinke klimmen in het Atlasgebergte. De navigatoren werden voor het eerst echt op de proef gesteld. Voor de nieuwkomers in de rally was het de eerste echte beproeving en de eerste uitvallers zijn dan ook een feit: drie motorrijders, een auto en een vrachtwagen.

"Onderweg hadden we veel last van stof van de auto’s die we moesten inhalen", vertelt Stacey na afloop van de proef. "De TG-A 4x4 voelt nog wat zwaar op de kont. We moeten de vering daarom aanpassen. Ik heb Chagin eigenlijk bewust laten gaan. Het is nog vroeg in de rally en ik wilde nog niets forceren. Mijn teamgenoot Philippe had ook een prima proef. Een goede dag voor Team Exact-MAN dus!"

De proef startte even na 13.00 uur en het eerste uur was ongemeen spannend. Na ruim een uur koers lag de Fransman Philippe Jacquot (508), de tweede man van het Team Exact-MAN, tweede achter de ontketende Rus Chagin in de Kamaz. "Ook wij hadden veel stof", aldus Jacquot. "De proef zat vol met greppels, diepe rivierdoorwadingen en enorme gaten in de weg. We konden goed met de top mee en hebben niets geforceerd: alles in het teken van behoud. Dat we desondanks vierde zijn geworden, geeft een supergevoel! De servicemonteurs hebben een prima job gedaan in Portimao. De truck heeft deze proef weer probleemloos doorstaan", verklaarde de Fransman.

Franz Echter (516), ook van Team Exact-MAN, klokte bij CP1 in als 29e op ruim 25 minuten van Hans Stacey. "Voor ons was het eigenlijk een heel goede dag", verklaart de Duitser. "We hebben lekker gereden en alles voelt goed. Helaas hadden we opnieuw een probleem met een van de banden. De ring van de velg schoot eraf op een rotsig gedeelte. Dat kostte ons uiteindelijk een minuut of tien. Jammer, maar dat is allemaal gewone kost in de Dakar."

Het vervolg van de proef gaf een ongewijzigd beeld van de competitie bij de vrachtwagens. Chagin hield zijn Kamaz in het juiste spoor en won deze etappe. Hans Stacey ging er nog eens goed voor zitten en passeerde zijn Franse teamgenoot uiteindelijk om de derde plaats voor zich op te eisen. In het algemeen klassement staat, na drie dagen, de Rus Chagin op kop, 10 minuten voor Gerard de Rooy. Stacey staat derde, Jacquot vierde.