Communicatie software Groen, Grond en Infra

Stacey dinsdag knap tweede, ondanks pech

Publicatiedatum: 10-01-2007 08:25
Ondanks een kapotte luchtleiding van de handrem is Hans Stacey tijdens de listige proef van vandaag tweede geworden.
Het was dinsdag een etappe met een zwarte rand: de 29-jarige Zuid-Afrikaanse motorrijder Elmer Symons (startnummer 107) is in het begin van de klassementsproef verongelukt. Alle leden van het Team Exact-MAN betreuren dit ongeluk en spreken hun medeleven uit aan de nabestaanden.

Met een lengte van de klassementsproef van 405 kilometer hebben de deelnemers de op drie na langste etappe van de rally achter de kiezen. Na een schitterde en relatief eenvoudige verbindingsroute op asfalt door de bergen lag er een listige proef klaar. Even na 11.00 uur werden de vrachtwagens losgelaten. Hans Stacey ging bij de start er als een speer vandoor en nam al snel de leiding in de proef. Bij het eerste controlepunt (CP1) lag hij eerste, ruim 3 minuten voor de leider in het klassement Chagin (500). Teamgenoot Jacquot (508) lag daar weer 8 minuten achter. "De start van de proef ging erg goed", zegt Stacey. "Na drie kilometer had ik Gerard de Rooy (509) en Chagin (500) al te pakken. Wel hadden we weer veel last van stof van de auto’s die we moesten inhalen." De aanpassingen aan de truck hebben volgens Stacey geholpen. "De MAN voelt veel beter op de kont. Alles ging erg goed, tot we de laatste duinen inreden. De luchtleiding van de handrem vloog eraf en die moesten we repareren. Het heeft ons de dagoverwinning gekost. Gelukkig heb ik wel Gerard de Rooy in kunnen halen en staan we nu tweede in het algemeen klassement." Hans Stacey werd knap tweede, vóór de tweede Rus, Mardeev (527). Gerard de Rooy verloor veel tijd en komt daardoor achter Hans Stacey in het algemeen klassement terecht. ‘Racey Stacey’ arriveerde kort na 19.00 uur in het bivak.

Het begin van de proef was zwaar en moeilijk, vooral qua navigeren. Het bleek een doolhof van kleine wegen en paden, maar zelfs daarbuiten was het opletten geblazen. De rotsbodem leent zich in de basis goed voor hoge snelheden maar de wadi’s (met water gevulde poelen in de rotsbodem) brachten het tempo al snel terug. Voorzichtigheid troef vandaag, want de gaten waren soms wel twee meter diep. De scherpe kanten van de wadi’s zorgden ook voor veel lekke banden. De teammaat van Hans Stacey, Philippe Jacquot (508), had grotere problemen: een losgelopen wiel linksvoor. Jacquot heeft daardoor lang stil moeten staan totdat teamgenoot Franz Echter (516) assistentie kon verlenen. Zij zijn op dit moment nog onderweg naar het bivak.