Communicatie software Groen, Grond en Infra

‘Hoe bedoel je? Machinisten niet online?’

Publicatiedatum: 06-06-2007 11:43
Vacaturesite van Entreeding.com begint lekker te lopen. Op materieelbeurzen is hij een veelgeziene gast. John Bosch (32) van Entreeding.com uit het Limburgse Heerlen heeft zijn zaken dan ook behoorlijk goed voor elkaar.

In korte tijd bouwde hij een online marktplein voor de GWW-sector uit tot misschien wel de belangrijkste portal voor machinisten, werkgevers en opdrachtgevers in de bouwmaterieelwereld. Onlangs voegde hij daar www. gwwpersoneel.nl aan toe. Een vacaturesite voor machinisten die inmiddels behoorlijk goed wordt bezocht. “Als ik ’s ochtends een vacature online zet, is ‘ie ’s avonds twintig keer bekeken.”

Diep in Limburg zetelt het hoofdkantoor van wat een paar jaar geleden begon als website waarop loonbedrijven, zzp’ers en aannemers hun tekort of overschot aan materieel met of zonder machinisten konden aangeven De website is inmiddels behoorlijk uit de kluiten gewassen en wordt door de gww-sector gezien als welkom hulpmiddel bij het plannen van werk. Entreeding.com fungeert als marktplein waar vraag en aanbod in mensen en machines elkaar vinden. “Vier jaar geleden zijn we samen met Inframatch voorzichtig begonnen met het plaatsen van vacatures voor hoger opgeleid infrapersoneel,” vertelt geestelijk vader van Entreeding.com John Bosch.

“Toen de economie begin vorig jaar weer aantrok en ik zag dat de vraag naar machinisten – die een paar jaar daarvoor allemaal op straat waren gezet – weer aantrok heb ik mezelf eens achter de oren gekrabd. Want daar moest toch iets voor te verzinnen zijn?”
Want Bosch constateerde tegelijkertijd dat het op de rest van het wereldwijde web behoorlijk droevig gesteld is met het aanbod van vacatures voor uitvoerend personeel in de grond-, weg- en waterbouw. “Op banensites als Monsterboard.nl vind je alleen kantoorbanen en werk voor hoger opgeleiden.”
En dus lanceerde Bosch vorig jaar de website www.gwwpersoneel.nl, waar machinisten gratis hun c.v. kunnen achterlaten en gratis kunnen zoeken naar werk. Bedrijven die een vacature willen plaatsen betalen daarvoor. “Met Inframatch hebben we echter de afspraak dat de vacatures die bij ons worden aangemeld ook op andere websites worden geplaatst. Er komt dus veel respons op,” bezweert Bosch. Op gwwpersoneel. nl staan ook vacatures die Inframatch binnenhaalt, vooral voor hoger opgeleid personeel zoals ingenieurs.
Van alle vacatures voor machinisten die sinds vorig jaar op de site zijn geplaatst is inmiddels ongeveer 80 procent ingevuld, denkt de Limburgse ondernemer. “Ik volg de zaken op de site natuurlijk een beetje en ik kan zeggen dat het resultaat erg ligt aan de regio, het bedrijf, maar ook aan het soort functie.”
Weet Bosch welk percentage van alle vacatures in de sector hij bestrijkt met zijn nieuwe website? “Ik heb werkelijk geen flauw idee. Het is een markt waar veel mond op mond gaat en er is niet veel verloop. Ik schat dat er ongeveer 20 duizend machinisten in Nederland werken, maar ik heb geen idee hoeveel vacatures. Ik denk wel dat we nog flink kunnen groeien. Want dat we uniek zijn in Nederland weet ik zeker. Er bestaat geen andere banensite voor lager opgeleid gww-personeel. Punt. En qua prijs zijn we goedkoper en effectiever dan regionale kranten. Dat weet ik ook zeker.”

Bosch volgt de traffic op de site nauwgezet en hij heeft ontdekt dat vacatures veel en vaak worden bekeken, maar dat er nog maar weinig cv’s worden ingestuurd. “Dat wordt blijkbaar nog als lastig ervaren. De meeste bedrijven die een vacature plaatsen vermelden trouwens ook een telefoonnummer en er is de mogelijkheid door te klikken naar hun eigen site. Dat betekent wel dat ik niet kan volgen hoe vaak er nu precies op een vacature wordt gereageerd.”

Maar Bosch is ervan overtuigd dat hij met de nieuwste loot aan de Entreeding-stam ook een onstuimige groei kan doormaken. “We hebben nu al meer vacatures dan alle bladen in de markt bij elkaar. Daar hebben we ook hard voor geknokt. Entreeding zelf heeft zeshonderd vaste klanten en die zijn allemaal al gewezen op de mogelijkheden van de site. Daarbij nemen we werkgevers veel werk uit handen. Ze hoeven niet meer iedere keer een advertentie op te stellen.” Gemiddeld wordt een vacature voor een HBO-functie 175 keer bekeken, weet Bosch. “Een vacature voor een machinist wel 400 keer. Dus hoezo zijn machinisten digibeten, zoals altijd wordt beweerd? Hoezo zijn ze niet online? Kijk naar websites als Zandhazen.com en Bouwforum.nl. Machinisten zitten tegenwoordig meer online dan hun bazen.”

www.GWWpersoneel.nl