Communicatie software Groen, Grond en Infra

MF 6480 + schudbeluchter

Publicatiedatum: 29-10-2007 17:20
Engelen Groen Uden BV heeft onlangs een nieuwe combinatie bestaande uit een Massey Ferguson MF 6480 Dyna-6 en een Imants VertiQuake beluchtingsschudfrees in gebruik genomen.

De schudfrees werkt tot een diepte van 55 cm. De MF 6480 is uitgerust met een Dyna-6 transmissie met kruipbak (600 m per uur), luchtgeveerde cabine (70 dB(A)),  scharnierende voorspatborden, brede voorbanden en 140 pk vermogen aan de aftakas.

De Imants VertiQuake schudbeluchter wordt ingezet om sterk verdichte toplagen in gras- en sportvelden op te heffen door de toplaag als het ware los te schudden. De grond krijgt daardoor extra poriën waardoor de aërobe bacteriën weer in staat zijn om meststoffen voor de planten aan te maken. Bovendien kunnen wortels van de plant beter doorgroeien en is de kans op verdroging en wateroverlast kleiner. De schudbeluchter heeft roterende messen die door de grond snijden en de grond zijdelings heen en weer schudden zonder dat de grasmat beschadigt. Aan weerszijden van de messen bevinden zich sleden die voorkomen dat de grasmat met de messen mee omhoog komt. De werksnelheid varieert, afhankelijk van de omstandigheden en de werkdiepte, van 600 tot 1.500 meter per uur.

Het schudeffect is het grootst bij droge grond. De grond breekt en scheurt dan beter los. De machine is echter ook bij wateroverlast in te zetten. De verdichte lagen worden doorgesneden en het water kan snel afvloeien door de scheuren in de grond. Ook verschraling van een toplaag is mogelijk door voorafgaand aan het beluchten zand op te brengen. Een deel van het zand zal door de messen in de grond gedrukt worden tijdens het beluchten. De rest kan met een sleepnet worden ingewerkt. Een voordeel van de Imants VertiQuake schudbeluchter is dat de toplaag intact blijft en het niet nodig is de activiteiten op de velden stil te leggen.

De MF 6480 is geleverd door MF-dealer Wim van Breda BV in Geldermalsen, de schudbeluchter door Gebr. Bonenkamp in Ysselstein.