Communicatie software Groen, Grond en Infra

3 Ahlmann 3-in-1 levellers Van Lenthe Dalfsen

Publicatiedatum: 12-11-2007 10:25
Onlangs werd door verkoopadviseur Fred Franken van Ahlmann Nederland bv de 3e en laatste uit deze order aan Van Lenthe, geleverd. Naast vervanging van enkele oude systemen wordt met de komst van de 3-in-1 levellers het machinepark verder uitgebreid.

In de jaren 30 begon de heer Hendrik Jan van Lenthe sr. met een agrarisch loonbedrijf. Inmiddels heeft het in het Overijsselse Dalfsen gevestigde bedrijf onder leiding van de broers Herman en Henk van Lenthe zich ontwikkeld tot een moderne, veelzijdige en goed geoutilleerde onderneming die met circa 45 vaste medewerkers, een groot aantal activiteiten tot haar specialiteiten rekent.

Naast het agrarische loonwerk staat Van Lenthe tegenwoordig steeds meer bekend als een breed inzetbare en flexibele partner in de grond-, water- en wegenbouw. Het bedrijf kent een aantal kernactiviteiten zoals bestuurbare boringen, grondzeven met trommelzeef en pennen/schudzeef, het aanbrengen van wegverbredingen en het profileren van zand- en puinbanen met behulp van laser gestuurde levellers. Maar ook cultuurtechnische werken en groenrecycling behoren tot de activiteiten. Voor de verhuur is een ruim en gevarieerd aanbod materieel met machinist beschikbaar, die afhankelijk van de inzet voorzien kunnen worden van een uitlopend scala uitrustingsstukken zoals stenenklem, dichte bak, bandentang, stenentrommel, palletvorken, veegmachine, etc.

Op basis van de veelzijdige inzet- en gebruiksmogelijkheden, zeker in combinatie met de in het bedrijf aanwezige Ahlmann zwenkladers, werden maar liefst 3 nieuwe Ahlmann 3-in-1 levellers gekocht. Van Lenthe richt zich met de levellers hoofdzakelijk op het egaliseren van bedrijfsterreinen en sportvelden. De nieuwe 3-in-1 levellers worden hoofdzakelijk ingezet met Ahlmann zwenkladers AZ 150. De laatste AZ 150 werd afgelopen zomer afgeleverd, zodat er thans 4 machines van dit type in bedrijf zijn.

De 3-in-1 leveller is een systeem om optimaal te kunnen werken in zowel zand- als puinbanen. Het mes kan vrijhangend of schrapend werken, waarbij de glij-/verdichtingsplaat gebruikt kan worden als schepbak en zorgt voor de steun die nodig is om de invloed van de bandenspanning te ondervangen. De grote voordelen van de Ahlmann 3-in-1 leveller zijn dat je zowel voor- als achteruit kunt egaliseren en ervoor kunt kiezen om de glij-/verdichtingsplaat te laten steunen. Door het hoge eigen gewicht dringt het mes makkelijker in een harde onderbaan en de glijplaat krijgt tevens een verdichtende werking.

De schepbak is niet enkel bedoeld om lagere plekken aan te vullen. Men moet weten dat voor een goed resultaat van het afwerken dient er continu voldoende materiaal voor het blad te zitten. Door de schepbak kan bij ieder begin van een nieuwe baan een rug zand worden neergelegd zodat deze meegenomen kan worden.

Qua besturing: de lasergestuurde functies worden aangestuurd door proportionele ventielen welke zorgdragen voor een soepele besturing en nooit "doorschieten". De bediening van de deuren is hydraulisch en kan qua snelheid worden ingesteld op het hydrauliekblok. De laserbesturing aan Van Lenthe is compleet geleverd met dubbele machineontvangers, lange roestvrijstalen masten, plug & play voor joystick bedieningskast, geluidstasters en regelbare hoekverstellingen die met de V-box vanuit de cabine bedienbaar zijn. Met behulp van een schakelaar op de bedieningskast kan gewisseld worden van tasters naar laserontvangers.

Verder is de leveller uitgevoerd met een draaikrans welke ervoor zorgt dat de glijplaat niet links of rechts onregelmatig drukt bij breekpunten. Deze draaikrans kan vanuit de cabine worden vastgezet bij het gebruik van de schepbak en werken in 'hangende positie' bij het vooruit nivelleren. Bovendien past de 3-in-1 leveller ook op wielladers van andere merken.

www.van-lenthe.nl

v.l.n.r. : De machinisten Rob van Duin en Bertus Westra, Herman van Lenthe (dir.) en zijn zoon Henk Jan van Lenthev.l.n.r. : De machinisten Rob van Duin en Bertus Westra, Herman van Lenthe (dir.) en zijn zoon Henk Jan van Lenthe