Communicatie software Groen, Grond en Infra

Eerste PM Trac in Nederland

Publicatiedatum: 23-11-2007 11:06
De eerste PM Trac type 2390 (192 PK) in Nederland is uitgeleverd door Intrak Voerendaal B.V. en draait sinds kort bij een loonwerker in zuid Limburg.

Zijn werkzaamheden bestaan uit een combinatie van cultuurtechnische werkzaamheden, zoals stobben frezen, mulchen en het werken met de bosbouwkraan om hout in te voeren voor zijn versnipperaars. Dit alles in combinatie met alle voorkomende veldwerkzaamheden op het eigen akkerbouwbedrijf en dat van landbouw klanten.

De PM Trac type 2355 (156 PK) en typ 2390 (192 PK) zijn gebaseerd op de basiscomponenten van het trekkerchassis van een New Holland TVT. Tot de standaard uitrusting hoort een traploze TVT versnellingsbak van ZF (0-50 km/h), geveerde vooras, fronthef en EHR achterhef, een hydrauliek opbrengst van 130 l/min bij 210 bar, 5 DW ventielen, luchtdrukremmen, airco en frontlader aanbouw console. De comfort midden cabine is 50 cm verder naar voren opgebouwd en is nu in het midden van de trekker geplaatst. In deze positie is het mogelijk om de bestuurdersplek om 220 graden, elektrisch te verdraaien en in iedere positie, dus ook dwars op de rijrichting (90 graden) de trekker te laten rijden, te sturen en de opbouwkraan en andere aanbouwwerktuigen in een optimaal gezichtsveld te hebben. Door de gekozen plek van de cabine ontstaat er ook een opbouwplek achter de cabine.

Het PSA systeem (Pfanzelt Systeem Aanbouw) en de EHR achterhef zijn integreert in een extra zware console die aan het chassis gemonteerd zit en blijft zitten – hieraan kunnen werktuigen opgebouwd worden. De genoemde opbouwruimte bevindt zich direct boven de achteras. Doordat er deze opbouwruimte in combinatie met een EHR achterhef aanwezig is, kan een maaiarm in combinatie met maaiwerktuigen in de front en in de achterhef tegelijk gewerkt worden. De voordelen liggen in de bediening, van de werktuigen en de werktuigen zijn in het blikveld van de chauffeur. Voor professionele inzet in de bosbouw, kan er met een bosbouwkraan of een laadkraan eventueel in combinatie met een bosbouwlier gewerkt worden, hiervoor wordt dan ook gebruik gemaakt van de opbouwmogelijkheid in combinatie met de EHR achterhef. Het aan en afbouwen van werktuigen middels het PSA systeem duurt maximaal 15 minuten.

Het PM Trac concept maakt het mogelijk voor de chauffeur om de trekker flexibel en toch zeer professioneel in te zetten in de verschillende disciplines. Landbouwwerktuigen kunnen aangebouwd worden in de fronthef en de EHR achterhef. Transportwerk kan met 50 km/h. Als bosbouwtrekker met klem of met laadkraan eventueel in combinatie met een dubbele trommel lier kan alle uitsleep werk maar ook het vullen van versnipperaars zeer goed uitgevoerd worden dankzij de traploos draaibare bestuurderplek. Dit alles mogelijk gemaakt door het PSA systeem (Pfanzelt Systeem Aanbouw).

www.intrak.nl