Communicatie software Groen, Grond en Infra

Soma leidt machinisten op met Volvo L60F

Publicatiedatum: 22-05-2008 08:53
Het Soma College in Harderwijk heeft voor haar praktijkdoeleinden twee nieuwe Volvo L60F wielladers aangeschaft. De MBO-instelling, die is opgericht in 1958, leidt in twee tot vier jaar op voor een baan in de grond-, weg- en waterbouw.
Kuiken N.V. levert al 21 jaar machines aan de school. Het Soma College zet de machines in tijdens praktijktrainingen. Ditmaal heeft het Soma College gekozen voor twee 12 tons Volvo L60F wielladers. Dit omdat deze klasse veel voorkomt in de GWW sector. Een afspiegeling van de werkelijkheid dus en dat is wat het Soma Collega natuurlijk beoogt. De nieuwe Volvo wielladers worden ingezet bij praktijklessen waarbij de leerlingen leren draaien op een machine. De toekomstige machinisten worden getraind om basishandelingen uit te kunnen voeren zoals het correct leren rijden en draaien met een machine en een goede werkaanpak, zodat er op de juiste wijze en met een zo hoog mogelijk rendement gewerkt kan worden. Het is belangrijk dat de studenten leren om de bakken van de wielladers en graafmachine goed te vullen, maar ook om dumpers snel, maar toch efficiënt te laden.

De nieuwe Volvo L60F is een echte allrounder en dus ook zeer geschikt voor het doel waarvoor deze wordt gebruikt op het Soma College. De wiellader voor de afdeling grondverzet is voorzien van een snelwissel, extra brede banden en een puinvork met inlegvel. De andere L60F, die bestemd is voor de afdeling asfalt, heeft 20,5x25 banden, extra spatlappen en een dichte bak.

Het onderhoud van wielladers, dumpers en graafmachines komt ook uitgebreid aan de orde. Anton van Santen, docent aan het Soma College zegt hierover: “We hebben opdrachtboeken voor de leerlingen over bijvoorbeeld periodiek preventief onderhoud, spoedeisende reparaties en veiligheidkeuringen. Daarnaast volgen we natuurlijk de nieuwste ontwikkelingen omtrent alles wat te maken heeft met de machines en de GWW-sector. Het is belangrijk dat de leerlingen een goed beeld hebben van de praktijksituatie zodat ze goed voorbereid van school af komen en aan de slag kunnen gaan met de baan die ze wensen. Kuiken biedt al heel wat jaren praktijkplaatsen voor onze leerlingen bij de Technische Dienst of in het Afleverteam van Kuiken N.V.”.  

Meer dan 300 leerlingen volgen een studie aan het Soma College, bijna allemaal verblijven ze op de campus. In totaal wordt voor de opleidingen gebruik gemaakt van een zestigtal machines. Hiervoor heeft het Soma College een groot eigen oefenterrein van ongeveer 27 hectare tot haar beschikking.