Communicatie software Groen, Grond en Infra

Zicht door de mist!

Publicatiedatum: 06-12-2008 15:06
Onlangs installeerde GrootJebbink een PathFindIR thermische camera op een CAT 950H wiellader bij de Orgaworld composteringsinstallatie te Drachten.

Met deze camera kan goed door de mistige omstandigheden in de composteringshal worden gekeken, waardoor onveilige situaties tot het verleden behoren.

Het unieke van een thermische camera is dat er wordt gereageerd op de warmte die een mens, dier, auto of object uitzendt. Het gaat hierbij altijd om een verschil in temperatuur. De camera bevat extreem gevoelige detectoren, die temperatuuronderscheiden zichtbaar maken en weergeven in zwart-wit tinten op de aangesloten monitor. In het geval van Orgaworld in Drachten op een Brigade® BackEye 7” TFT monitor die aan de A-stijl in de cabine is geplaatst(afb.2).

Uniek zicht en kwaliteit
De PathFindIR thermische camera (afb.1) helpt bij het detecteren en herkennen van gevaren of gevaarlijke situaties in donkere of zeer mistige omstandigheden. Van deze mistige omstandigheden heeft Orgaworld op de locatie in Drachten veel last. De hal is volledig gesloten waardoor de dampen van de compostering blijven hangen. Het “normale” zicht is vooral bij donkere omstandigheden zeer beperkt. Met de geïnstalleerde thermische camera kan er nu ook in deze lastige omstandigheden veilig gewerkt worden, want de PathFindIR “kijkt met gemak” door de mist.

De lens van deze PathFindIR is op eenzelfde wijze opgebouwd als van een standaard dode-hoek of achterzichtcamera. Het glas dat voor een normale lens gebruikt wordt kan echter niet gebruikt worden voor een thermisch lens omdat glas de warmte-(infrarood)straling nauwelijks doorlaat. Daarom is in de meeste gevallen de lens van een infraroodcamera vervaardigt uit germanium. Bij FLIR Systems in de USA worden deze lenzen zelf geslepen.

Twee vliegen in één klap
Tijdens de montage van dit thermische camerasysteem kwam natuurlijk ook de optie van een achterzicht camera ter sprake. Omdat er in de hal met meerdere machines in een beperkte ruimte wordt gewerkt is er ook besloten om ook een achterzicht camera te plaatsen. De machinist kan nu ook tevreden vertellen dat het continue extra over de schouder moeten kijken tot het verleden behoord en deze kleine extra investering zeker het werkplezier verhoogd! Het camerasysteem wordt zo efficiënt gebruikt, door de automatische schakeling tussen de voor- en achterzicht camera.