Communicatie software Groen, Grond en Infra

Vier aslast indicatiesystemen voor afvalinzamelaar

Publicatiedatum: 15-06-2009 09:03
Bij de Regionale Afvalstoffendienst (RAD) Hoeksche Waard heeft GrootJebbink vier Pfreundt CargoWatch aslast indicatiesystemen opgebouwd. Dankzij het systeem worden afvalinzamelvoertuigen tot een optimale belading geladen en wordt overbelasting voorkomen.

De veiligheid is daarmee sterk verbeterd. Tegelijkertijd worden tijd en kosten bespaard en eventuele boetes gemeden.

“We wilden een betrouwbaar, niet te duur weegsysteem voor onze afvalinzamelvoertuigen en transportvoertuigen”, legt Gert-Jan Vermaas uit. Als coördinator is hij onder andere verantwoordelijk voor de aansturing van het materieel van RAD Hoeksche Waard.
Uitgangspunt voor de afvalinzamelaar is het wettelijk toegestane totaalgewicht van 50 ton. In het verleden zat het bedrijf regelmatig boven die 50 ton, en hoewel dat tot nu toe geen bekeuringen opleverde, neemt RAD Hoeksche Waard liever het zeker voor het onzekere. “Met de CargoWatch hebben een betrouwbaar en toch vrij eenvoudig systeem om de belading van onze voertuigen te controleren”, aldus Vermaas. “Op termijn is het zeker ook een hulpmiddel om eventuele boetes te voorkomen. Het systeem waarborgt bovendien de efficiency van het stortproces, omdat we simpelweg niet mogen storten als het totaalgewicht boven de 50 ton komt.”

De CargoWatch is een relatief eenvoudig en betaalbaar meetsysteem met de unieke mogelijkheid om niet alleen luchtgeveerde, maar ook bladgeveerde assen te meten.
Het systeem beschikt over een of twee meetingangen. Afhankelijk van het voertuig kunnen luchtdruk, bladvering of een combinatie van beide worden bepaald. Bij een vaste combinatie kan via het ene kanaal de belasting van de assen van de oplegger worden gemeten en over het andere kanaal de belasting van de aandrijfas van de trekkende eenheid. Van beide meetwaarden kan vervolgens de totaalwaarde worden aangegeven op het display.
Met de tarrafunctie kunnen bovendien deelbeladingen worden gecontroleerd. Optioneel kan het systeem worden uitgerust met een instelbaar aanvullend indicatiesysteem. Hiermee kan de belading zowel vanuit de cabine als buiten de truck worden gecontroleerd.

Voor die extra controle heeft GrootJebbink op verzoek van RAD Hoeksche Waard nog een extra beveiliging ingebouwd. Zodra het maximale gewicht is bereikt, klinkt in de cabine een akoestisch signaal. Dat signaal kan pas worden uitgeschakeld als de wisselcontainer is vervangen.
Op dit moment zijn drie van de zes inzamelvoertuigen van RAD Hoeksche Waard uitgerust met de CargoWatch. Ook het transportvoertuig, dat het transport van de wisselcontainers naar de afvalverwerker verzorgt, is voorzien van het weegsysteem.
Als het aan Vermaas ligt, worden ook de overige voertuigen in de toekomst uitgerust met de CargoWatch. “Eén uniform systeem voor onze totale vloot heeft absoluut de voorkeur. De CargoWatch werkt goed; onze chauffeurs zijn er zeer tevreden over. En ook de service van GrootJebbink bevalt prima. Dan is de keuze snel gemaakt”, besluit hij.

www.grootjebbink.nl