MAN en Sinotruk sluiten strategisch partnerschap

Gepubliceerd op 28-07-2009 10:20
MAN SE en Sinotruk (eHong Kong) Limited (Sinotruk) ondertekenden onlangs en langlopende overeenkomst, waarbij MAN als strategisch investeerder in Sinotruk 25 procent plus één aandeel met stemrecht verwerft.
  • MAN verwerft 25 procent plus één aandeel in de Chinese vrachtwagenfabrikant Sinotruk voor 560 miljoen euro
  • Sinotruk is marktleider in zware vrachtwagens in China
  • Ontwikkeling van een nieuwe serie zware vrachtwagens

De investering van MAN in Sinotruk, een aan de beurs van Hong Kong genoteerde onderneming, bedraagt 560 miljoen euro. De transactie wordt gerealiseerd door de aankoop van gewone aandelen van Sinotruk en door een kapitaalverhoging van de onderneming. De prijs komt overeen met een premie van 21 procent op de gemiddelde aandelenkoers van Sinotruk in de afgelopen zestig dagen.

Het partnerschap combineert de geavanceerde technologie en de knowhow van MAN in Europa met Sinotruks bestaande productieplatformen, lokale expertise en uitgebreide verkoopnetwerk in China. Als onderdeel van de overeenkomst verleent MAN aan Sinotruk een licentie voor de vrachtwagentechnologie van TGA, met inbegrip van motoren, chassis en assen. Gemeenschappelijk doel is de ontwikkeling van een nieuwe serie zware vrachtwagens. Verder biedt MAN managementondersteuning bij de productie en lokalisatie. De serie wordt gebouwd op de productielocaties van Sinotruk en zal de bestaande producten op de markt in kwaliteit en milieuvriendelijkheid overtreffen.

De moedermaatschappij van Sinotruk, China National Heavy Duty Truck Corp. (CNHTC), bouwde in 1960 de eerste zware vrachtwagen in China en verwierf al in 1984 de vrachtwagentechnologie van MAN-dochter Steyr. Op dit moment is Sinotruk de grootste producent van zware vrachtwagens in China met een marktaandeel van ongeveer 20 procent.

In 2008 zette Sinotruk meer dan 100.000 vrachtwagens af. De omzet bedroeg 26 miljard RMB (2,5 miljard euro) en het resultaat voor belastingen (EBIT) 1,25 miljard RMB (122 miljoen euro). De grootse productielocaties van het bedrijf bevinden zich in Jinan, de hoofdstad van de provincie Shangdong. 

MAN is wereldwijd de derde grootste fabrikant van zware vrachtwagens. De investering in Sinotruk stelt MAN in staat een stevige positie op te bouwen in China, ’s werelds grootste en snelst groeiende markt voor bedrijfswagens. Dit langdurige partnerschap onderstreept de strategische focus van MAN op BRIC-landen.

De directeur van Sinotruk, Chunji Ma, noemt het nieuwe partnerschap een belangrijke stap voor het bedrijf: “Sinotruk en MAN werken nauw samen om de toekomst samen vorm te geven en onze positie als een van de grootste fabrikanten van zware vrachtwagens te handhaven.”

“Dit belangrijke partnerschap is gebaseerd op de goede relatie die wij al vele jaren met Sinotruk hebben. Onze investering legt het fundament voor de gezamenlijke ontwikkeling van een nieuwe serie zware vrachtwagens voor opkomende markten. Wij verheugen ons erop de toekomstige ontwikkeling van Sinotruk actief te ondersteunen en de leidende positie van het bedrijf in China te versterken”, zegt Håkan Samuelsson, CEO van MAN SE.

www.sinotruk.com

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!