Communicatie software Groen, Grond en Infra

Oogsttijd vraagt om alertheid van weggebruikers

Publicatiedatum: 28-09-2009 11:45
De oogsttijd is weer begonnen. Voor de oogst van maïs, aardappelen en suikerbieten schakelen boeren agrarische loonbedrijven uit de cumelasector in. Met moderne oogstmachines en tractoren met kippers wordt de oogst van het land gehaald en naar de boerderij vervoerd. In de herfst zijn er daarom veel meer landbouwvoertuigen op de weg.

De grootte van de machines en de slechtere weersomstandigheden vereisen extra alertheid van de andere weggebruikers. In september en oktober worden elk jaar de maïs gehakseld en de aardappelen gerooid. De suikerbietenoogst loopt van september tot in december. Het is voor de cumelabedrijven een drukke periode, waarbij de machines en tractoren veel over de weg rijden. Ongetwijfeld bent u als automobilist of als fietser al eens een maïshakselaar of bietenrooier en tractoren met kippers tegen gekomen. Dan weet u dat deze machines groot en breed zijn. Helaas zijn de wegen of parallelwegen niet altijd even breed om elkaar gemakkelijk te passeren. De machines kunnen niet zo maar uitwijken in de berm, zeker als deze erg nat is. Van beide kanten moeten er dan rekening met elkaar houden, door in ieder geval langzamer te rijden om zodoende veilig uit te kunnen wijken. Veilig inhalen van de machines en tractoren is dan ook niet altijd mogelijk.


Afslaand landbouwverkeer

Een veel voorkomende, gevaarlijke situatie is links afslaand landbouwverkeer. Tijdens de oogst rijden tractoren met kippers veelvuldig over de weg. Het landbouwverkeer is langzamer dan het reguliere verkeer en leidt wel eens tot ongeduldige automobilisten. Deze halen daarom nog snel een tractor met kipper in, die links wil afslaan. Vaak zitten er dan ook al een paar auto’s achter de tractorcombinatie, terwijl achteropkomend verkeer niet ziet de tractor wil afslaan. Tractorchauffeurs zijn hier niet altijd op verdacht, met alle ernstige gevolgen van dien. Let daarom goed op of de tractor of oogstmachine op de weg van plan is van richting te veranderen.

De oogst gaat vaak van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Het is dan heel belangrijk dat u de machines goed kunt zien, zeker wanneer het donker of regenachtig is. De bedrijven zorgen voor goed verlicht materieel en markeringsborden voor brede machines. Zowel de oogstmachines als tractoren zijn uitgerust met oranje zwaailampen die op de weg, bij minder goed zicht gevoerd worden. U weet dan dat u een langzamer rijdend en vaak groot voertuig tegen zult komen. Ziet u oranje zwaailampen, dan weet u dat u alert moet zijn op langzamere en grote voertuigen.
 
Modder op de weg
Door de vaak natte omstandigheden is het onvermijdelijk dat de weg wordt vervuild met modder. Modder op de weg resulteert in verraderlijke gladde wegen, waar u niet altijd op verdacht bent. Uiteraard is het  belangrijk dat u wel gewaarschuwd wordt voor een glad wegdek. Boeren of cumelabedrijven plaatsen daarom waarschuwingsboren met de tekst “modder”. Ziet u een dergelijk bord dan is het vooral voor automobilisten, motoren en bromfietsers zaak om langzamer te gaan rijden. Elk jaar glijden er desondanks auto’s van de weg op deze gladde wegen. Weggebruikers moeten hun snelheid dan ook aanpassen aan de omstandigheden ter plekke. Tijdens en na de oogstwerkzaamheden wordt de weg veelal zo goed als mogelijk schoon gehouden. Maar ook dan is de weg eerst nog glad.

Kortom, de herfst is een periode voor weggebruikers in landelijk gebied om extra alert te zijn en voorzichtig te rijden. De cumelabedrijven zorgen er voor dat u de machines goed en tijdig kunt zien. Ook proberen zij de weg zo goed mogelijk schoon te maken, maar gladde wegen zijn onvermijdelijk. We maken gebruik van dezelfde wegen en zullen samen rekening met elkaar moeten houden om het verkeer veilig te houden.

Mocht u als weggebruiker desondanks een klacht hebben over een onveilige situatie… aarzel dan niet om contact op te nemen met het cumelabedrijf dat de werkzaamheden uitvoert. Dat is een ieders belang, opdat de verkeersveiligheid in de oogsttijd zo goed mogelijk gewaarborgd is.

www.cumela.nl

Bord modder op de weg en tractor met silagewagenBord modder op de weg en tractor met silagewagen