Communicatie software Groen, Grond en Infra

Volvo PL4608 pijpenlegger wint tweede technische award

Publicatiedatum: 11-12-2009 09:05
De New Technologies Award die gesponsord wordt door de oliegigant BP, werd uitgereikt voor buitengewone verdiensten op het gebied van nieuwe technologieën en wordt om het jaar toegekend aan een volwaardig of buitengewoon IPLOCA-lid die, naar de mening van de beoordelingscommissie, ‘een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de vernieuwing van het pijpenleggen in uiteenlopende terreinen’. Volvo is buitengewoon IPLOCA-lid.
Volvo’s pijpenleggersVolvo’s pijpenleggers

Deze tweede award volgt op de eerste Special Award van BP die Volvo in 2007 in ontvangst mocht nemen tijdens het IPLOCA-congres in Sydney voor het eerste pijpenleggermodel, de PL4611, ‘een product in ontwikkeling’ met 110 ton aan kiepcapaciteit. De toegekende onderscheiding vormt het tastbare bewijs dat Volvo’s innovatieve pijpenleggersconcept op basis van graafmachines gestaag aan erkenning en acceptatie wint binnen de olie- en gasbranche en gezien wordt als een volwaardig alternatief voor conventionele pijpenleggers met zijgiek.

De PL4608 met zijn bedrijfsgewicht van 57.475 kg heeft een maximale kiepcapaciteit van 80.000 kg. Een veilige hantering van een dergelijk gewicht wordt mede mogelijk gemaakt door het LMS (Load Management System) van de machine; een systeem waarmee alle Volvo pijpenleggers zijn uitgerust. Aan de hand van gegevens van sensoren op giek en onderwagen waarmee microprocessoren giekhoek, machinestand en helling bewaken, kan de boordcomputer meteen de actuele belasting en de bijbehorende werklast berekenen en weergeven. Deze informatie verhoogt de veiligheid omdat machinisten de last zo volledig onder controle kunnen houden, zowel op een vlakke ondergrond als op hellingen. Door de mechanische draaikransvergrendeling kan de machine tijdens het heffen van pijpen op een helling veilig bewegen. Dezelfde functie is bovendien een voordeel wanneer de pijp in een bepaalde positie moet worden vastgehouden zoals tijdens laswerk aan pijpen.

Wat veelzijdigheid betreft kunnen de pijpenleggers van Volvo eenvoudig worden omgebouwd tot een standaard graafmachine door de pijpenleggiek te vervangen voor een giek en knikarm in standaarduitvoering voor graafwerkzaamheden. 

www.kuiken.nl

Volvo PL4608 pijpenlegger wint tweede technische awardVolvo PL4608 pijpenlegger wint tweede technische award