Communicatie software Groen, Grond en Infra

Rioolput van piepschuim

Publicatiedatum: 08-08-2010 15:00
In de Nederlandse gemeente Best werd een rioolput van piepschuim geplaatst. De put is de eerste in zijn soort. Nooit eerder werd in Nederland een rioolput geplaatst van EPS (geëxpandeerd polystyreen).
Rioolput van piepschuimRioolput van piepschuim

De rioolput moest ter plekke in het bestaande buizenstelsel worden ingepast, bovenop een parallel lopende, kwetsbare afvoerleiding van de overstort. Door ruimtegebrek en de bodemgesteldheid was het plaatsen van een betonnen put – met een gewicht van circa 20 ton – vrijwel onmogelijk. In elk geval zeer kostbaar.

Om toch een koppeling van de hemelwaterafvoer met de opvangbak en daarmee de overstort te kunnen realiseren, werd in overleg naar een oplossing gezocht. Die werd gevonden tijdens een bezoek aan de firma Havadi. Havadi-directeur Hendrik van Dijk: “EPS kent talloze unieke toepassingen op een breed terrein. Het materiaal is licht, vorm- en drukvast, ongevoelig voor vocht en laat zich gemakkelijk bewerken. Elke gewenste vorm is te realiseren.”  De beschermlaag werd afgewerkt met  een oersterke en duurzame polyurea coating


EPS (geëxpandeerd polystyreen)EPS (geëxpandeerd polystyreen)