Communicatie software Groen, Grond en Infra

Ahlmann AS met 36.000 draaiuren

Publicatiedatum: 06-12-2010 11:45
In 1984 nam Aannemersbedrijf Gebr. van den Oord Ammerzoden B.V. - het bedrijf waaruit Ahlmann Nederland is ontstaan - een groot werk aan op Aruba. De containerhaven op het Caribische eiland moest worden voorzien van bestrating. Voor dat werk werd vanuit Nederland o.a. een Ahlmann zwenklader AS 12 naar het eiland verscheept.
Ahlmann AS 12Ahlmann AS 12

Nadat het project was afgerond kwamen de Gebrs. van den Oord op het idee de machine niet mee terug te nemen naar Nederland maar te proberen deze op het eiland verkopen. De Arubaanse Wegenbouwmaatschappij, een lokaal aannemersbedrijf, werd de nieuwe eigenaar en was daarmee de eerste bezitter van een Ahlmann op Aruba. N.V. Arubaanse Wegenbouw Maatschappij is het grootste wegenbouwbedrijf op het eiland en betrokken bij een uiteenlopende reeks aan projecten op het eiland, voornamelijk op het gebied van grondverplaatsing en wegenbouw. Het bedrijf heeft circa 100 werknemers in dienst en heeft een eigen asfaltmolen. Gezien het feit dat Aruba een relatief klein eiland (180 km²) is, concentreert het bedrijf zich niet alleen op specifieke type projecten maar op het overgrote deel van de wegenbouwmarkt op het eiland. Het bedrijf werd in 1960 opgericht door het Nederlandse wegenbouwbedrijf Janssen de Jong B.V. 

Toen directeur Arjan van den Oord en verkoopadviseur Fred Franken onlangs voor een werkbezoek op het, tot het Koninkrijk der Nederlanden behorende eiland, waren kwamen ze de Ahlmann zwenklader AS 12 op een werk tegen. Nu 26 jaar later wordt de AS 12 nog dagelijks voor allerlei klussen ingezet. Door de Arko i.p.v. airco en links en rechts een traliewerk met kippengaas als deur is het goed uit te houden in de cabine.

Met de levering van de AS 12 in 1984 werd een begin gemaakt aan de goede relatie met de Arubaanse Wegenbouw Mij. uit Oranjestad. Het is dan ook niet bij deze ene zwenklader gebleven. In de loop der jaren zijn er verschillende Ahlmanns naar Aruba verscheept. Momenteel bestaat het machinepark van het Arubaanse bedrijf uit diverse Ahlmann zwenkladers; AZ 45 (3x), AZ 150, AZ 150e, AZ 18 en natuurlijk de AS 12.

www.ahlmann.nl

Eerste Ahlmann zwenklader op Aruba nog steeds aan het werk Eerste Ahlmann zwenklader op Aruba nog steeds aan het werk