Communicatie software Groen, Grond en Infra

Veilige inzet graafmachine als hijskraan

Publicatiedatum: 12-05-2011 07:40
Graafmachineverhuur J. Termeer uit Poortugaal heeft onlangs een nieuwe Atlas 160W mobiele graafmachine in ontvangst genomen. De machine zal voornamelijk worden ingezet bij Shell Pernis bij onder meer het uitvoeren van grond- en hijswerkzaamheden.
Nijhuis EngineeringNijhuis Engineering

De machine is beveiligd door Nijhuis Engineering in Dronten om hoog risicovolle hijswerkzaamheden uit te voeren volgens de strenge normen van de opdrachtgevers.

Graafmachineverhuur J. Termeer is een verhuurbedrijf van mini-, midi-, mobiele- en rupsgraafmachines met een breed assortiment aan aanbouwdelen. De graafmachines zijn desgewenst uitgerust met een lastmomentbeveiliging of overdrukcabine voor het uitvoeren van specialistische werkzaamheden, zoals hijswerk, sloopwerk en het verwijderen en knippen van geleiderail.

De nieuwe Atlas 160 W is door T. v.d. Vlist opgebouwd en van de nodige extra’s voorzien. Zo is de machine uitgerust met een verstelgiek, slangbreukventiel op de bakcilinder, slangbreukventiel op de bodemzijde van de knikcilinder om door de rechtstand heen te mogen hijsen, 10 tons haak aan de snelwissel, opklapbare treeplank, extra werkverlichting, Parrot bleutooth,  lastcompensator op de hefcilinders, geïntegreerde vonkenvanger in de demper,       twee  kisten aan de onderwagen, afneembare vangmuil en kogelkoppeling, remventiel voor een platte wagen en naast de standaard achteruitrijcamera is er op de rechter spiegelsteun ook nog een camera gemonteerd voor meer veiligheid. 

De hijskraanbeveiliging, bestaande uit een lastmoment- en slangbreukbeveiliging, voldoet aan de meest recente norm voor hijskranen, de NEN-EN 13000 en is gekeurd voor ingebruikname door Aboma. Nieuw in deze beveiliging zijn de volgende aanpassingen:

  1. De machinist kan eenvoudig schakelen tussen de verschillende hijspunten in combinatie met de aanwezigheid van een datalogger. Schakelen tussen de programma’s kan alleen plaatsvinden wanneer de haak onbelast is.
  2. De overbrugfunctie van de hijskraan mag uitsluitend buiten bereik van de machinist worden geplaatst. Om toch uit een geblokkeerde situatie weg te kunnen komen, mag gebruik gemaakt worden van een resetknop die beperkte overbrugging toestaat.
  3. Instellen van de LMB en uitlezen van de verplichte gegevens (hijslast, vlucht, maximale mogelijke vlucht met last, hijsprogramma en stabiliteit) kan eenvoudig vanaf een grafisch dashboard met touchscreen bediening.

Met de graafmachine zijn ook een nieuwe hydraulisch uitschuifbare hijsmast en palletvorken geleverd. In het hijsprogramma wordt de vlucht hiervan berekend door gebruik te maken van een lengteopnemer. Het palletvorkenprogramma is eveneens voorzien van een lasttabel en heeft een uitschakeling wanneer de palletvork boven de 2,5 meter hoogte komt. Met deze hulpstukken is de machine veilig en veelzijdig inzetbaar.

www.jtermeer.nl
www.nijhuisengineering.nl

Veilige inzet mobiele graafmachine als hijskraan volgens de NEN-EN 13000Veilige inzet mobiele graafmachine als hijskraan volgens de NEN-EN 13000