Communicatie software Groen, Grond en Infra

Opnieuw Ton Verdam

Publicatiedatum: 12-11-2003 09:54
De Nederlander wist in Malaga voor de tweede maal de titel 'Europees Machinist van het Jaar' op te eisen
Voor de tweede maal kampioen: Ton VerdamVoor de tweede maal kampioen: Ton Verdam

Vorig jaar pakte Verdam de titel voor de neus weg van de Noren, Duitsers, Finnen en Zweden die tot dan toe domineerden als winnaars van het prestigieuze Caterpillar evenement. De machinistenwedstrijden werden voor de zesde maal gehouden en er deden ditmaal 46 machinisten mee uit 14 Europese landen. Uit Nederland werden ook Alfred de Kooning en Marco Brant naar Cat's demoterrein in Malaga afgevaardigd om de Hollandse driekleur hoog te houden.

De wedstrijd bestaat uit 10 rondes met verschillende Caterpillar machines. Zo moet de machinist een lastig parcours afleggen met een beladen schranklader, veilig van uitrustingsstukken wisselen met een compacte kniklader, een dumper laden met een grote rupsgraafmachine en slimme klusjes uitvoeren met een mobiele graafmachine met sorteergrijper. En dan wordt er ook nog van de mannen verwacht dat ze met een grote Cat bulldozer een net stukje werk afleveren, met een verreiker een pallet op hoogte wegleggen, met een Cat 5090 hooglepel kunnen draaien en dat ze niet ''uit de bocht'' gaan met de 990 wiellader met 8,4 m3 bak.

Het gaat ook nog eens niet alleen om machinevaardigheid of tonnen per uur. Er wordt vooral gekeken naar veilig werken. De jury is bijvoorbeeld gebrand op het niet dragen van veiligheidsgordels, het voorwaarts van machines afspringen, gevaarlijk snel en onbeheerst werken en het omrijden van jalonstokken of oranje hoedjes. De wedstrijden worden in vier dagen afgewerkt en tussentijds kan elke machinist zijn persoonlijke score -en die van zijn naaste concurrenten- bijhouden. Het wordt gaandeweg spannender en belangrijker om geen steken te laten vallen. De afgevaardigde machinisten mogen hun echtgenotes of vriendinnen gelukkig meenemen, dus is de sfeer in de vrije uurtjes behoorlijk relaxed. Ton Verdam hield het hoofd koel en pakte in totaal 467,58 punten. Zijn naaste belager Andreas Mlinsky uit Duitsland werd tweede met 463,36 punten. Op plaats drie eindigde de Deen Ivan Bastrup Jakobsen die 459,40 punten scoorde. Alfred de Kooning finishde als 11e en Marco Brant behaalde de bovengemiddelde 15e plaats. Daarmee scoorde Nederland ook nog eens de eerste plaats in het landenklassement, voor Zweden en Denemarken.

De Nederlanders werden in Malaga gecoached door Geveke demonstrateur Reinier van de Meent en teammanager John Wannet die in de korte tijd dat de Cat machinistenwedstrijd bestaan, alweer een hoofdprijswinnaar in hun team hadden. Ton Verdam mag als beloning volgend jaar naar de USA voor een bezoek aan de Caterpillar fabrieken en het bijwonen van 2004 Nascar races. De nuchtere Vleutenaar zal dus weer vrije tijd moeten inplannen in zijn drukke ZZP-er bestaan als zelfstandig machinist op een... Ahlmann zwenklader.


John Wannet en Reinier van de Meent instrueren Ton Verdam voor het laden van de dumper.John Wannet en Reinier van de Meent instrueren Ton Verdam voor het laden van de dumper.