Communicatie software Groen, Grond en Infra

2 Ahlmann AZ 95ers voor Zandstra uit Amsterdam

Publicatiedatum: 12-09-2011 09:45
Het in Amsterdam gevestigde aannemings- en verhuurbedrijf van grondverzetmachines Zandstra B.V. heeft recent twee Ahlmann zwenkladers AZ 95 in haar verhuurvloot opgenomen.
Ahlmann loadersAhlmann loaders

In 1972 begonnen met een rupskraan en in 2011 uitgegroeid tot een onderneming met circa 17 machines / vrachtwagens en allemaal in de opvallende

Sinds 2009 is Heijmans in Amstelveen bezig met de realisatie van Golfcentrum Amsteldijk. Op een terrein van 43 ha. wordt een 9 holes golfbaan met trainingscentrum aangelegd. Naast het cultuurtechnische werk zal Heijmans ook zorg dragen voor de civiele werken zoals, stuwen, bruggen, wegen, paden en parkeerplaatsen. Het nieuwe golfcentrum zal in 2012 geopend worden.
Machinist Michel Schaap is duidelijk in zijn sas met de Ahlmann en is met zijn nieuwe AZ 95 bezig de onderlaag voor de paden en wegen aan te brengen. Doordat met verschillende materialen gewerkt wordt kan Michel kiezen uit een dichte- of puinbak. Omdat tussendoor ook nog rijplaten verlegd moeten worden is ook een palletvorkinstallatie voorhanden.

Gerrit Zandstra (62) komt met een MAN oprijwagen met daarop de tweede Ahlmann zwenklader AZ 95 naar Amstelveen gereden. De machinist van deze machine heeft tijdens ons bezoek een vrije dag. Gerrit is oprichter en oud-eigenaar van het bedrijf. 'Het bedrijf is nu van mijn beide zoons Marco (37) en Richard (35)' vertelt hij. Dat hij hier geen onbekende is blijkt uit de vele begroetingen die hem worden toegeroepen.

Het bedrijf werd 39 jaar geleden opgericht. Gerrit Zandstra was zelf machinist op de eerste machine, een Yumbo Y45 rupsgraafmachine. Na verloop van tijd werd van de rups overgestapt naar een mobiele kraan. Dan begint het; 'Een mini erbij, kraan erbij, shovel erbij. Toen zeventien jaar geleden de eerste shovel kwam was deze eigenlijk bedoeld voor mijn oudste zoon Marco, maar omdat hij toen net in militaire dienst moest, ben ik er zelf maar opgegaan. Het machinistenwerk heb ik altijd met heel veel plezier gedaan.'

Nu heeft Zandstra B.V. een aantal mini- en midigravers, mobiele graafmachines, zwenkladers en knijperauto's voor de verhuur beschikbaar. Zandstra neemt ook zelf werk aan, maar het grootste gedeelte van de omzet wordt gerealiseerd door de verhuuractiviteiten. Hoofdzakelijk wordt gewerkt in en om Amsterdam / Waterland, maar het werkgebied strekt zich verder globaal in het noorden uit tot Den Helder, in het zuiden tot Den Haag en in het oosten tot Utrecht.

In 2004 ziet Gerrit Zandstra in Groningen een Ahlmann zwenklader AZ 85 op een veiling, die hij koopt voor de handel. Op het moment dat de machine op het erf stond kwam de vraag: Heb je ook een Ahlmann? Het laat zich raden dat het bordje te koop toen van de machine gehaald werd. Later werd de AZ 85 ingeruild voor een nieuwe AZ 85t en komt de eerst AZ 150.

Toen we de nieuwe Ahlmann zwenklader AZ 95 zagen waren we meteen verliefd. Een hele verbetering ten opzichte van voorganger AZ 85. Het zicht en de zit - door de stoel en het verstelbare stuur - is goed. Gerrit moest wennen aan het 'blok ijzer' zoals hij de monoshovelarm noemt, maar 'ik vind het wel stoer'. Ook de rijsnelheid van 35 km/uur spreekt ons enorm aan. Zandstra is zeer content met zijn nieuwe Ahlmanns. 'In het straatwerk is een Ahlmann echt veel gemakkelijker. Keren in de straat lukt niet met een andere zwenklader, laat staan met een kniklader.' Ook machinist Michel Schaap is enthousiast over zijn nieuwe machine: 'Waar ik ook kom, moet eerst de nieuwe shovel bekeken worden.'

Het bedrijf voert onderhoud aan de eigen auto's en materieel hoofdzakelijk zelf uit. Indien nodig voert Derkx & Davidson uit Haarlem, servicedealer voor Ahlmann en Mecalac, reparaties uit aan de Ahlmanns.

Hoewel hij officieel niet meer in het bedrijf werkt, doet hij nog graag de inkoop. Zandstra bv wil graag complete machines. 'Ik overleg alles met mijn zoons, we bepalen welke extra's we op de machine(s) willen en wat we willen (toe)betalen.' Van verkopers hoort hij weleens: We kunnen nooit wat aan je verdienen! 'Dan moet je maar niet meer komen, want je moet niet met verlies verkopen. Maar ze blijven komen', vervolgt hij zijn verhaal lachend.

Bij Zandstra B.V. heerst een informele sfeer, naar opdrachtgevers, naar de werknemers en naar leveranciers. Maar vooral in de verhuur geldt: Afspraak is afspraak. Als de vertegenwoordiger van Ahlmann - of ander leverancier - zijn afspraak niet nakomt 'moet hij even niet komen' vertelt Gerrit met de kenmerkende Amsterdamse tongval.

www.zandstrabv.nl
www.ahlmann.nl

2 x Ahlmann AZ 95 zwenklader voor Zandstra uit Amsterdam2 x Ahlmann AZ 95 zwenklader voor Zandstra uit Amsterdam