Communicatie software Groen, Grond en Infra

Mourik opent

Publicatiedatum: 26-11-2003 16:49
Mourik Techniek in Groot-Ammers opende op 6 november 2003 na een jaar bouwen haar nieuwe vestiging met een spetterende act en nam hiermee officieel de nieuwe locatie in gebruik.

De voorzitter van de Raad van Bestuur van Joh. Mourik & Co. Holding, de heer Kees Mourik, zette in de constructie- en asemblagehal het licht op 6 technische toepassingen van Mourik, waarna een licht- en lasershow volgde onder het ritmische geluid van 6 percussionisten.

De burgemeester van de Gemeente Liesveld, de heer Bort Koelwijn haalde in zijn toespraak de kracht van Mourik aan. “Niet mopperen of klagen, maar zoeken naar oplossingen”. Hij had zich zeer goed verdiept in het ontstaan en de historie van het bedrijf en de huidige technische ontwikkelingen en specialismen. Hij verwees naar de betekenis van Mourik voor Groot-Ammers en naar de toekomstige stedenbouwkundige ontwikkeling waaraan ook Mourik haar bijdrage zal leveren.

De heer Kees Mourik, voorzitter van de Raad van Bestuur van Mourik Holding, blikte kort terug op het ontstaan van Mourik. “In 1921 startte mijn oom, de toen 19-jarige Joh. Mourik zijn eigen bedrijf in Groot-Ammers. In 1929, toen ook mijn vader J.C. Mourik inmiddels bij het bedrijf was gekomen, werd Joh. Mourik & Co. officieel ingeschreven in het handelsregister. Anno 2003 zijn we uitgegroeid tot een internationaal concern met meer dan 1800 medewerkers”. Met deze investering toont Mourik aan vertrouwen in de toekomst te hebben. “Door voortdurend te investeren in materieel en in de ontwikkeling van onze mensen kunnen wij ook in moeilijke tijden de concurrentie aan. De kracht van ons bedrijf is de betrokkenheid, het gele-hart-gevoel en de flexibiliteit van onze medewerkers, die daarbij van essentieel belang zijn”

Als sleutelbegrippen bij Mourik noemde de heer Rumo de Schutter, commissaris bij Mourik, de betrokkenheid, continuïteit, diversificatie en innovatie. De directeur van Mourik Bouw, de heer Wim Scherpenzeel bedankte alle betrokkenen en medewerkers voor hun inzet bij de realisatie van het gebouw.

Het officiële gedeelte werd afgesloten met de openingshandeling door Kees Mourik die met zes ferme klappen letterlijk het “Licht op Techniek” zette en daarmee in de tot sfeervolle ruimte omgebouwde constructiehal het startsein gaf voor een spectaculaire licht- en lasershow. De begeleiding door 6 percussionisten van “Circle Percussion” op allerlei technische attributen, temidden van Mourik-materieel en ondersteuning van flitsende filmbeelden van Mourik-activiteiten zorgden voor een waar spektakel.

Aansluitend konden de genodigden de diverse hallen, kantoren en werkplaatsen bezichtigen waar alle Mourik bedrijven zich presenteerden. Bij demonstraties van innovaties en specialismen gaven Mourik-medewerkers uitgebreid uitleg over het hoe en waarom van vaak zeer specialistische toepassingen.

De aanleiding voor de nieuwe locatie
Mourik is een aannemer in de breedste zin van het woord. Zij voert werkzaamheden uit op het gebied van grondverzet en wegenbouw, milieutechniek, burgerlijke - en utiliteitsbouw, betonreparatie en conservering, industriële reiniging, projectontwikkeling, mechanisch werk en specialistische producten. Ter ondersteuning van deze activiteiten heeft Mourik in de loop der jaren in Groot-Ammers haar technische dienst steeds verder uitgebreid om het bijbehorende materieelpark te ontwikkelen, te bouwen en te onderhouden. De diverse werkplaatsen zaten echter verspreid in het centrum van het dorp. Honderd werknemers verspreid over verschillende werkplaatsen in de dorpskern van Groot-Ammers was zeker geen ideale situatie. Uitbesteden was absoluut geen optie vanwege de enorme kennis en ervaring binnen dit bedrijf. Conclusie: bouw een nieuw pand met voldoende ruimte waarbij alle disciplines onder één dak worden gehuisvest.

Het nieuwe pand
Het resultaat is een stijlvol pand van 9.000 vierkante meter op ruim vier hectare grond. De opzet van het pand is volgens het principe van centraal magazijn met daaromheen de verschillende werkplaatsen. Uitgiftebalies bedienen de werkplaatsen. Licht en ruimte creëren prettige werkplekken. Het complex huisvest een constructie- en assemblagehal, timmermanswerkplaats, schilderswerkplaats en spuiterij en onderhoudswerkplaatsen voor grondverzetmaterieel, vrachtwagens en personenwagens.

In de constructie- en assemblagehal wordt materieel gebouwd en geassembleerd voor alle bedrijfsonderdelen, zoals vacuümwagens en complete waterzuiveringsinstallaties. Uniek is de combinatie van onderhoud aan de vrachtwagen zelf met onderhoud aan de opbouw van deze vrachtwagen. Dit levert de klant minder stilstanduren op. Zowel de personenwerkplaats als de vrachtwagenwerkplaats beschikken over een APK-straat. De werkplaatsen zijn voorzien van kraanbanen en klimaatbeheersing.

Werkvoorbereiding en bedrijfsleiding hebben vanuit het kantoor zicht op de werkplaatsen. Kantines, kleedruimtes en douches zijn ingericht volgens de laatste ARBO eisen. Aan de voorzijde van het gebouw bevindt zich nog een kantoorpand geheel voor milieutechniek. Dit bedrijfsonderdeel heeft een eigen laboratorium met proeflokaal voor analyses en onderzoek van water, slib, grond, en lucht.

Een no nonsens organisatie staat garant voor de slogans

“Mourik Probleemoplossers” en “One Name Many Talents”.

Problemen worden opgelost door specialisten met een grote dosis boerenverstand en technische kennis, die hoogstandjes bedenken en uitvoeren. Voorbeelden hiervan zijn de spuitrobot voor het aanbrengen van de brandwerende bekleding in de Westerscheldetunnel en het Tube Lance Equipment voor het reinigen van warmtewisselaars in de petrochemie.

www.mourik.com

Pand Edisonweg 1, Groot-AmmersPand Edisonweg 1, Groot-Ammers