Communicatie software Groen, Grond en Infra

Venieri 963

Publicatiedatum: 12-12-2003 16:38
Dealer Brumach leverde de eerste Nederlandse Venieri 963 wiellader aan loonbedrijf Van Schoonhoven in Vaassen. Van Schoonhoven koos voor de Venieri om het moderne design, de compacte bouw en de prestaties.
De nieuwe machine is niet alleen uiterlijk opvallend, ook onderhuids heeft de 963  slimme techniek in huis. Zo wordt de 9-tons wiellader hydrostatisch aangedreven door een viercilinder turbodiesel die 84 KW / 115 pk vermogen levert. De hydrostatische transmissie met vier versnellingen komt van Bosch Rexroth-Hydromatik. Het hydraulisch systeem bestaat uit een hydropomp en twee (i.p.v. één) hydromotoren, die parallel worden geschakeld als er kracht gevraagd wordt. Als snelheid (bij het rijden op de weg) wordt verlangd, schakelen ze automatisch in serie. Met deze machine kan qua schakelen 'lui' gereden worden daar de 963 automatisch van versnelling veranderd als daar behoefte aan is. De machine zal zelf de juiste versnelling kiezen die bij de situatie past zodat ten allen tijde een optimale trek -en duwkracht aanwezig blijft. Men kan dus rustig in de vierde versnelling de hoop in rijden.
 
De machinist van Loonbedrijf Van Schoonhoven (gewend aan een 11,5-tons laadschop) was erg enthousiast en gaf te kennen dat de grotere machine van dat andere merk niets meer presteerde dan de nieuwe Venieri! Bovendien neemt de Venieri veel minder plaats in dan een 11 of 12 tons laadschop. Het overzicht over de Venieri vanuit de cabine is naar alle zijden erg goed en de machine is opvallend compact vooral, naar achteren. In- en uitstappen in de fraai uitgevoerde cabine gaat goed, en het is goed toeven op de werkplek door de goed verstelbare Grammer stoel en ergonomisch geplaatste bedieningshendel en overige instrumenten. Verder heeft de moderne Venieri een oliebadremsysteem en is hij zeer onderhoudsvriendelijk dankzij de grote, achterover kiepende motorkap waarbij de achterspatborden -voor groot onderhoud- ook wegklapbaar zijn.
 
De Venieri van Loonbedrijf Van Schoonhoven is uitgevoerd met laststabilisator (standaard), een derde en vierde ventiel en uiteraard een hydraulisch snelwisselsysteem, waarbij het ook mogelijk is uitrustingstukken en bakken uit te wisselen met die van een bekend Zweeds merk. De nieuwe 963 staat op 17.5 R 25 Michelin banden.
 
Brumach Bouwmachines, Apeldoorn.
 
06 - 55392340 

Venieri 963 in actie bij Van SchoonhovenVenieri 963 in actie bij Van Schoonhoven