Communicatie software Groen, Grond en Infra

Bia introduceert Komatsu HM400-3 knikdumper

Publicatiedatum: 17-02-2012 09:45
Bia heeft de nieuwe HM400-3 knikdumper van Komatsu geïntroduceerd. Met een uniek en volledig nieuw ontworpen traction control systeem, Automatic Retarder Control (ARC) systeem, een nieuwe Komatsu-motor, verbeterde cabine en een verhoogde duurzaamheid.
Komatsu HM400-3 Komatsu HM400-3

Dit maakt de Komatsu HM400-3 tot een zeer comfortabele, productieve knikdumper met lage kosten per productie-eenheid. De Komatsu HM400-3 heeft een maximaal toelaatbaar gewicht van 73.740 kg met een laadvermogen van 40,0 ton en een maximale rijsnelheid van 55,9 km/h.

De HM400-3 wordt aangedreven door een Komatsu SAA6D140 dieselmotor die voldoet aan EU Stage IIIB emissie-eisen. Deze dieselmotor levert een groot vermogen van 473 pk (353 kW) bij een laag brandstofverbruik en uitstoot. Komatsu ontwikkelde een hydraulisch aangedreven turbocharger met variabele geometrie (KVGT) en een uitlaatgasrecirculatieklep (EGR), wat resulteert in een betere precisie en lucht management en daarmee een langere levensduur van de componenten. De Komatsu Diesel Particulate Filter (KDPF) is dusdanig geïntegreerd dat het niet hindert tijdens de werkzaamheden, maar houdt de operator wel bewust van de status.

Uitgerust met Komatsu Traction Control Systeem (K-TCS)
Het unieke tractiesysteem van Komatsu zorgt automatisch voor een optimale tractie bij het rijden in zware bodemomstandigheden. Als de omstandigheden van de ondergrond verslechteren en wielslip wordt gedetecteerd wordt de vermogensregeling op voor- en achterwielen geactiveerd.  Blijft een wiel slippen dan kan met de vier onafhankelijke remmen de tractie worden herwonnen.

De HM300-3 beschikt over het K-ATOMiCS geavanceerde transmissiesysteem. Dit elektronisch gestuurde systeem biedt zes automatische versnellingen vooruit en twee achteruit die zonder schokken of koppelverlies bij het schakelen worden overgebracht. Het systeem selecteert automatisch de meest gunstige versnelling gebaseerd op de rijsnelheid en het toerental van de motor. Krachtige acceleratie, gelijkmatig schakelen en een gesynchroniseerd motortoerental dragen bij aan een minimale inspanning voor de chauffeur, zorgen ervoor dat de lading in de laadbak blijft en men daardoor optimale productiviteit heeft van de knikdumper.  Het Automatic Retarder Control (ARC) geeft de operator optimale controle over de snelheid over hellingen met een geladen machine.

Door optimalisatie van het ontwerp heeft de Komatsu HM400-3 meer capaciteit en een hoger laadvermogen. Optioneel is een laadvermogensysteem beschikbaar. Dit waarborgt niet alleen een hoge productiviteit, maar voorkomt ook onnodige reparatiekosten veroorzaakt door mogelijke overbelasting. Dit laadvermogen systeem biedt on-the-spot gegevens op het bedieningspaneel, en wordt ook overgedragen via het monitoring systeem KOMTRAX ™. Opvolging van de efficiëntie van de dumper is daarmee snel en eenvoudig, zonder verlies van tijd. Dankzij de lage laadhoogte van 3164 mm past deze machine gemakkelijk bij graafmachines tussen de 30 en 60 ton, maar ook bij wielladers met een bakinhoud van 3,8 m3 tot 5,7 m3. De HM400-3 heeft een uitkiphoek van 70 graden. De Hydro-pneumatische asvering, zowel voor en achter, zorgen voor een comfortabele rit over elk terrein. Om productiviteit te optimaliseren

De cabine biedt een comfortabele en rustige werkomgeving, waarbij de operator zich volledig kan concentreren op het werk. De cabine is ROPS/FOPS gecertificeerd, voorzien van een rond dashboard met gemakkelijk te bereiken schakelaars. De nieuwe comfortabele verwarmde luchtgeveerde stoel met hoge rugleuning en 3-punts gordel verbetert het comfort en zicht rondom. De cabine heeft een aansluiting voor apparaten zoals MP3-spelers en twee 12-volt-poorten. Een nieuwe hoge resolutie 7" LCD-monitor is voorzien van verbeterde mogelijkheden en toont informatie in 25 talen, waaronder Nederlands, voor wereldwijde ondersteuning.

Met de monitor wijzigt men eenvoudig instellingen en controleert men de operationele gegevens zoals brandstofverbruik, heeft men toezicht op het KDPF en op vereiste onderhoud. De monitor biedt ook de mogelijkheid van het gebruik van de ECO-Guidance functie, die operationele tips om het brandstofverbruik te verminderen biedt. Een hoge resolutie kleurencamera voor zicht aan de achterzijde van de HM400-3 is standaard bij elke machine. Het beeldscherm is gemonteerd op de rechterkant van de console voor het gebruiksgemak.

Door de korte en ronde neus van slechts 2985 mm lang wordt het bereik van de machine vergroot en heeft de operator optimaal zicht aan de voorzijde. De bodemvrijheid onder het knikpunt is maar liefst 710 mm. Rijden over ongelijk terrein of door diepe sporen is daardoor geen enkel probleem.

De Komatsu HM400-3 biedt eenvoudig toegang tot de onderhoudspunten waardoor kostbare onderhoudstijd sterk gereduceerd wordt. De machine is uitgerust met de exclusieve Komatsu EMMS (Equipment management Monitoring System). Diagnostische functies geven operator en technici een grotere controle voor het snel oplossen van problemen. EMMS bewaakt continu alle kritische systemen waardoor preventief onderhoud gepleegd kan worden. Standaard heeft deze dumper een hydraulisch aangedreven auto-omkeerbare ventilator om deze snel te reinigen. Dit houdt de radiateur en luchtinlaat schoon wat een lager brandstofverbruik bevordert.

De HM400-3 is uitgerust met de nieuwste KOMTRAX ™-technologie. Dit revolutionaire machine monitoring systeem voor machines is ontworpen om tijd en geld te besparen. U kunt uw machine altijd en overal volgen. Waardevolle machinegegevens die u ontvangt via de website kunt u gebruiken om uw serviceplanning en machineprestaties te optimaliseren. Nieuwe functies zijn onder meer ‘energy saving reports’ (incl. tips voor een zuiniger gebruik), de locatie, waarschuwingen, belading, onderhoudsplanning en opvolging van de status van het KDPF. Met de KOMTRAX™-technologie traceert u eenvoudig uw vloot, reduceert u de kans op diefstal en kunt u de Komatsu specialisten laten meekijken naar de staat van uw vloot voor onderhoud. 

www.bia-bv.nl
www.biagroup.eu

Bia introduceert Komatsu HM400-3 knikdumperBia introduceert Komatsu HM400-3 knikdumper