Communicatie software Groen, Grond en Infra

10 miljard euro voor Franse markt bouwmaterieel

Publicatiedatum: 11-04-2012 07:35
De INTERMAT 2012, internationale vakbeurs voor sector openbare werken en bouw, die elke drie jaar gehouden wordt, vindt dit jaar plaats van 16 t/m 21 april en verwacht 1.500 exposanten (67% internationaal uit 44 landen) en 200.000 bezoekers (35% internationaal uit 162 landen).

Alle belangrijke internationale marktspelers uit de sector bouwmaterieel en technieken zullen er aanwezig zijn. Met een beursoppervlakte van 375.000 m2 is de INTERMAT de grootste Franse vakbeurs in oppervlakte, en de op één na grootste vakbeurs voor deze sector wereldwijd.

Sinds de afgelopen beurseditie van de INTERMAT in 2009, is de markt voor bouwmaterieel weer op gang gekomen, met grote verschillen echter tussen verschillende geografische locaties. Dit heeft onder meer te maken met de actuele internationale ontwikkelingen. De vooruitzichten voor 2015 wijzen op een Europees marktaandeel van 11%, de 15 % voor de U.S.A., 8% voor India en China 49%*. De enorme opkomst van China is sterk gerelateerd aan de explosieve groei op de binnenlandse Chinese markt en het beleid voor grootschalige projecten voor het realiseren van een nieuwe infrastructuur en gebouwen binnen 10 jaar. China is dus genoodzaakt om op grote schaal specifieke producten uit de hele wereld te importeren. In 2011 had China producten uit de Franse industrie ingekocht voor bijna 1.900 miljard euro. Naast China zijn de Golfstaten, India en Afrika eveneens zeer actief op deze markt, met bijvoorbeeld grote projecten voor stedelijke inrichting en infrastructuur voor de Golfstaten in voorbereiding op de post-olie jaren, de snelle verstedelijking van India en Afrika die niet compleet afhankelijk wil zijn van  materialen uit China.

Met enkele grootschalige constructieprojecten in de wacht blijven machines en materieelfabrikanten vertrouwen hebben in het jaar 2012 en de jaren daarna. De voortzetting van de werkzaamheden aan de stadions van Lille en Lyon en het EPR stadion van Flamanville, evenals werkzaamheden voor de Franse "Pentagon" en de high-speed lijnen zorgen reeds voor voldoende contracten voor de industrie van zwaar materieel.  Om aan de eisen van deze grootschalige engineeringprojecten te kunnen voldoen, heeft de industrie zich toegespitst op innovatie en materieel, aangepast aan nieuwe constructiemethode en aan nieuwe wetgeving op het gebied van recycling en milieubehoud.  De vooruitzichten voor 2012 zijn positief. De uitbreiding van bouwmaterieel zal de Franse interne markt een boost geven, die van 9,6 miljard euro in 2011 bedroeg, alsvolgt opgedeeld: 4,9 miljard euro voor de sales, 1 miljard euro in direct sales en bijna 3,7 miljard euro voor verhuuractiviteiten.

"Ter illustratie, het cijfer van bijna 10 miljard euro is gelijk aan de markt voor online games of de export van Franse wijnen en gedistilleerd”, legt Maryvonne Lanoë, beursmanager van de INTERMAT, uit. ‘’Dit economisch gewicht van deze sector onderstreept de huidige belangen voor de duurzame en innoverende bouw van de toekomst’’.

www.intermat.fr
www.promosalons.nl