Communicatie software Groen, Grond en Infra

Als de Cat van huis is...

Publicatiedatum: 27-01-2004 08:23
Importeursvereniging BMWT, de Stichting Certificatie Motorrijtuigenbeiliging SCM en het Verbond van Verzekeraars hebben een gecertificeerd regime voor beveiligingssystemen ontwikkeld.

Vanaf dit jaar zullen de verzekeraars namelijk dwingender voorschrijven om werkmaterieel te voorzien van een gecertificeerd beveiligingssysteem. Tenminste, als de eigenaar van de machine - bij diefstal - het volledige bedrag uitgekeerd wil krijgen. In geval van diefstal, verduistering, vermissing of joyriding zal een eigen risico gaan gelden van 25% van het schadebedrag met een minimum van 2.500 euro.

Beveiligd materieel - mits SCM gecertificeerd en gekeurd - zal met mindere eigen risicobedragen te maken krijgen. Natuurlijk dient het systeem op moment van diefstal in werking te zijn. Het beveiligingssysteem kent drie niveaus en het onderscheid heeft te maken met de tijd die een dief zou hebben om een machine te starten, het vertragingsmoment. Bij klasse W1 is dat na 5 minuten, bij W2 en W3 15 minuten. W1 is bedoeld om vandalisme en joyriding tegen te gaan. Beveiligingen in de klasse W2 en W3 zijn bestand tegen professionele dieven. Vanaf klasse W2 is de voorziening sabotagebestendig terwijl in klasse W3 een wegvolgsysteem (tracer) is gemonteerd.

Om inzicht te geven in de 'noodzakelijke' beveiligingsystemen is er de zgn. diefstalmatrix waarin bouwmaterieel naar soort is gekoppeld aan de minimale beveiligingsklasse. Tot de klasse W1 behoren bulldozers, asfaltmachines en walsen. Graafmachines, minigravers en laders vallen in de  beveiligingsklasse W2, net als dumpers, verreikers, heftrucks, wegterreinkranen en tractoren. Geveke Zwaar Materieel meldt dat voor alle oudere en nieuwe Caterpillar machines een SCM gecertificeerd beveiligingssysteem van het fabrikaat Texalarm besteld kan worden. Het inbouwen, onderhouden en keuren van deze systemen, dient uiteraard door Geveke te worden verricht. Meer informatie via t.  (0)800  228 46 36.