Communicatie software Groen, Grond en Infra

22 ton's Oprij-Trakker van Veldhuizen Groenekan

Publicatiedatum: 18-10-2012 07:15
Het idee achter de oprij-varianten van Veldhuizen is vooral om machines voor de bouw en bijvoorbeeld voor agrarische toepassingen met een zo compact en duurzaam mogelijk voertuig te kunnen vervoeren.
De Oprij-TrakkerDe Oprij-Trakker

Met dieplader-opleggers of aanhangwagens wordt altijd een langere combinatie gevormd die minder wendbaar is. Bovendien kan met de nieuwe Iveco Trakker 'Oprij-Trakker' een voertuig met een netto gewicht maar liefst 22 ton vervoerd worden! Dat betekent dat een forse shovel of graafmachine zonder problemen vervoerd kan worden op de uiterst compacte Oprij-Trakker. Bijkomend voordeel is dat er aanhangwagens voortgetrokken mogen worden tot maar liefst dertig ton!

Veldhuizen gaat bij de Oprij-Trakker uit van een Iveco Trakker vanwege de af-fabriek leverbare tien tons vooras. Een ander voordeel van de Trakker is dat deze wordt uitgevoerd met een achteras met naafreductie. Beide assen zijn belangrijk voor het nieuwe Veldhuizen concept. Ten eerste zorgt de 10 tons vooras voor extra laadvermogen maar de naafreductie-achteras heeft ook een uniek voordeel. Door de toepassing van naafreductie is de 'klok' van de achteras namelijk compact uitgevoerd en dat maakt de toepassing van kleine wielen mogelijk. Door een andere overbrenging in het centrale differentieel te plaatsen en door de naafreductie vast te zetten heeft Veldhuizen een overbrenging van 1:1,9 gerealiseerd. Met 215/45 banden op 22,5 inch wielen komt de Trakker daarmee keurig op 1150 toeren bij 85 kilometer per uur, en dat is keurig. De aangedreven achteras is goed voor 11,5 ton terwijl de aangebrachte voor- én naloopas ieder 6150 kilo mogen dragen. De beperking zit hem daarbij in de loadindex van de banden die als enkele montage zijn uitgevoerd. Zowel de voor- als de naloopas zijn gedwongen bestuurd vanuit het standaard stuurhuis.

Het door Veldhuizen Wagenbouw zelf ontwikkelde en gebouwde chassis is volledig verzonken. De doelstelling was om een zo laag mogelijk voertuig te ontwerpen met een zo hoog mogelijk laadvermogen en een kleine oploophoek. Met een rijstand van 85 centimeter biedt de Oprij-Trakker de mogelijkheid om machines tot meer dan drie meter hoogte legaal te vervoeren binnen de maximale vier meter hoogte. De ervaring leert dat de meeste shovels en graafmachines in deze klasse meestal net boven de drie meter hoog zijn, en dat past dus precies. Doordat het chassis ter hoogte van de laatste as knikt ontstaat er een oprijhoek van slechts 15 graden. De oprijklep van 150 centimeter kan zowel rechtopstaand als voorover geknikt vervoerd worden. Door deze mogelijkheid is de luchtweerstand bij leeg rijden zo laag mogelijk. Met de keuze van de Iveco Trakker EEV is ook de strengste milieuzone in de binnenstad geen enkel probleem. Bovendien zorgen de compacte afmetingen van de Oprij-Trakker er voor dat machines nu op plekken kunnen worden afgeleverd die onbereikbaar zijn voor dieplader-opleggers of aanhangwagens.

www.veldhuizen.eu

22 ton's Oprij-Trakker van Veldhuizen uit Groenekan22 ton's Oprij-Trakker van Veldhuizen uit Groenekan