Communicatie software Groen, Grond en Infra

Europese finale Liebherr's Kranfahrer Cup 2012

Publicatiedatum: 22-10-2012 07:45
Recent is in Sursee (Zwitserland) de Europese finale van Liebherr's Kranfahrer Cup 2012 gehouden. Met een totaal van 23 deelnemers uit 5 verschillende landen was de finale goed bezet. Bij de Nederlandse voorronde, gehouden tijdens de Machinistendag afgelopen mei bij Van der Spek in Vianen, hadden twee machinisten een finaleplaats weten te bemachtigen, namelijk John Bergink van Dura Vermeer en Carl van Erp van Volker Wessels.
Liebherr 65K snelmontagekraanLiebherr 65K snelmontagekraan

In een speciaal geconstrueerde stoel die in de haak van een Liebherr 65K snelmontagekraan hangt moet de machinist zich met behulp van een radiografische bediening over het opgestelde parcours met hindernissen manouvreren. Door de stoel aan één zijde op een soort wip te plaatsen moest de machinist door voorzichtig te hijsen en te zakken een bal door een labyrint leiden. Op het moment dat de bal aan het einde van dat labyrint in een bak viel, stopte de tijd. Deze hindernis was nog niet eerder gebruikt en zodoende had geen enkele machinist een voordeel.

Luid aangemoedigd door de meegereisde supporters mocht Carl voor Nederland de spits afbijten. Onder andere door de zenuwen zette hij in de eerste ronde niet de tijd neer waarop hij had gehoopt en eindigde hij uiteindelijk in de tussenstand op een 19e positie. Beter verging het John die, ondanks het feit dat ook hij erg zenuwachtig was, een knappe derde tijd wist te realiseren. De finaleronde werd na het middageten gehouden, waarbij de startvolgorde bepaald werd door de klassering na de eerste ronde; de langzaamste als eerste.

Om aan te tonen wat hij in zijn mars heeft, verbeterde Carl zijn tijd uit de eerste ronde met bijna 1 minuut, een tijd die in de eerste doorgang goed zou zijn geweest voor een vierde plaats, zodat hij in het eindresultaat uiteindelijk een knappe 14de plek wist te bereiken. Bijna alle machinisten wisten hun tijd uit de eerste ronde wel met enige seconden te verbeteren, waardoor de druk bij de snellere deelnemers steeds meer opgevoerd werd. Om zijn derde plaats te behouden mocht John in zijn tweede ronde maximaal 7 seconden langzamer zijn dan zijn eerste tijd. Gelukkig verbeterde John zijn tijd met maar liefst 9 seconden, waardoor de derde plaats in ieder geval veilig gesteld was. Helaas voor hem maakten de 2 overige deelnemers geen grote fouten en wisselden zij alleen nog van plaats, waardoor voor het eerst sinds de start van de Liebher Kranfahrer-Cup na jaren een Duitse machinist de Cup wist te winnen.

Bekijk de volledige uitslagen (Duits)

John Bergink van Dura Vermeer was met zijn 3e plaats de beste NederlanderJohn Bergink van Dura Vermeer was met zijn 3e plaats de beste Nederlander