Communicatie software Groen, Grond en Infra

Mecalac 8MCR voor Konijn Wijdewormer

Publicatiedatum: 14-06-2013 07:20
Recent heeft Loon- en verhuurbedrijf Niek Konijn B.V. haar machinepark uitgebreid met een 7.5 tons Mecalac 8MCR rupsmidigraver.
Mecalac 8MCR midikraanMecalac 8MCR midikraan

Loon- en verhuurbedrijf Niek Konijn B.V. is gespecialiseerd in de verhuur van machines voor de loon- en grondverzetsector. Daarnaast beschikt het bedrijf over een ruim assortiment uitrustingsstukken voor aan deze machines, die overigens ook los gehuurd kunnen worden. Bij Niek Konijn wordt veel aandacht besteed aan kwaliteit. Zo is het bedrijf al langer dan 10 jaar in het bezit van het ISO 9001:2000 en het VCA* certificaat bijna twee decennia. Het bedrijf is al bijna 35 jaar een betrouwbare partner en heeft zodoende een alom bekende naam opgebouwd. Ook is men op specialistisch werk voorbereid. Machines die in de bodemsanering werken zijn voorzien van overdruk en een signaalindicator en is de machinist gekeurd voor dit soort werkzaamheden. Om snel een noodzakelijke reparatie te kunnen uitvoeren aan machines in de verhuur is er een servicewagen ter beschikking. Met eigen materieel kunnen transporten tot max. 55 t uitgevoerd worden.

Begin 2013 is Aannemings- en hoveniersbedrijf Germieco (zie kader) uit Wormerveer begonnen met het tweejarig project 'Herinrichting Poelenburg Oost' in Zaandam. Deze complexe en veelzijdige megaklus werd via een Europese Openbare Aanbesteding binnengehaald en omvat een complete herinrichting van wegen en openbaar groen van ongeveer 170.000 m², waarvan ruim 100.000 m² straatwerk.

Toen Niek Konijn gevraagd werd een machine te leveren voor dit gevarieerde project kon binnen het eigen machinepark geen machine gevonden worden die voor 100% voldeed. Verkoopadviseur Peter Reeuwijk van Ahlmann Nederland werd eind februari gevraagd een demonstratie op het werk te verzorgen met een Mecalac 8MCR met dien verstande dat als de machine geschikt zou zijn voor het werk, de machine meteen op het werk zou kunnen blijven. Dat de dieplader 's avonds leeg naar huis reed is inmiddels geen geheim meer.

Een paar dagen na de demonstratie spreken we machinist Jasper Zandbergen op het werk in Zaandam. Jasper heeft de 3 jarige opleiding Machinist Grond-, Water- en Wegenbouw aan het SOMA college op het Bouw & Infra Park in Harderwijk gevolgd en werkt - na zijn stage - nu ongeveer 3,5 jaar bij Niek Konijn. Eerst op allerlei verschillende machines en tractoren met grondkar en sinds kort op de 8MCR. Ondanks dat hij nog geen week met de machine draait, 'bevalt de machine buiten verwachting'. De Mecalac 8MCR midi rupsgraafmachine wordt o.a. gebruikt voor het vullen van boomvakken, maken van zand- en korrelbanen, uitbreken van straatwerk, bijrijden van stenen, tegels en opsluitbanden, afwerken van plantsoenen, etc. Naar gelang de werkzaamheden kan de Mecalac 8MCR (81 pk) werken met dieplepel, slotenbak, puinbak of palletvorken. 

Door de grote reikwijdte van de machine is het geen enkel probleem om zand uit het cunet of uitgebroken straatwerk over de achterzijde op een kipper te laden. De hoge rijsnelheid van 10 km/u zorgt dat de machine zich snel verplaatst op het werk en 'rupst de machine lekker hard' volgens Jasper. Op deze manier kunnen zowel de werkzaamheden  van een graafmachine als die van een shovel uitgevoerd worden. 'Terreinvaardigheid, groot hefvermogen en rijsnelheid waren doorslaggevende argumenten om voor deze Mecalac 8MCR te kiezen' aldus Niek Konijn. Ook de mogelijkheid om de machine uit te rusten met een shovelbak maakt de machine makkelijk inzetbaar. Door de kinematik van de giek is de machine over het hele bereik enorm sterk. Met de stenenklem kan een vol pak stenen tot tegen de machine gezet worden of op enkele meters afstand, ook over obstakels. Werk wat anders door een zwaardere en dus grotere mobiele kraan uitgevoerd zou moeten worden. De  bodem is in Zaandam en omstreken van oudsher opgehoogde veengrond en is met een bandenmachine - zeker bij nat weer - moeilijker of niet meer te berijden  zeker als herhaaldelijk dezelfde route gereden moet worden. Bij een rupsmachine is de druk per cm² een stuk lager t.o.v. een mobiele graafmachine of shovel en is de compactheid een voordeel van de Mecalac.  

www.niekkonijn.nl
www.ahlmann.nl

Mecalac 8 MCR rupsgraafmachine voor Loon- en verhuurbedrijf Niek Konijn uit WijdewormerMecalac 8 MCR rupsgraafmachine voor Loon- en verhuurbedrijf Niek Konijn uit Wijdewormer