Communicatie software Groen, Grond en Infra

500ste Scania Euro6 op kenteken in Nederland

Publicatiedatum: 18-06-2013 07:10
In Nederland heeft Scania de 500ste Scania met schone Euro6 motor op de weg gezet. Een belangrijke mijlpaal, ver voor de datum van de wettelijke invoering van Euro6 op 1 januari 2014.

Scania bevestigt hiermee de voorlopersrol op het gebied van technologische ontwikkeling en continue focus op schonere en zuinigere motoren. Aan de andere kant blijkt ook het vertrouwen van transporteurs in de Scania Euro 6 techniek en het belang dat veel Nederlandse bedrijven hechten aan een groen imago. Akkertrans uit Maassluis – rijdend in de Dijco kleuren - nam afgelopen weekend een nieuwe Scania R 480 Euro 6 met Topline cabine in gebruik – de 500ste Scania Euro 6 op kenteken in Nederland. Het voertuig is afgeleverd door Scania Maasdijk.

Scania introduceerde begin 2011 als eerste truckimporteur Euro 6 voertuigen op de weg. De keuze voor deze vroege introductie werd ingegeven door het feit dat er geen aanpassingen aan de cabine noodzakelijk waren en er veel ervaring in huis was met de combinatie van technieken om de strenge Euro 6 norm te behalen. Het verlagen van de emissies om aan Euro 6 te voldoen, vereist een zorgvuldig evenwicht tussen de verbrandings- en nabehandelingsprocessen. Scania heeft haar enorme ervaring met EGR en SCR toegepast om voor elk vermogensniveau en voor alle toepassingen tot een optimale technische oplossing te komen. Inmiddels is met de introductie van de nieuwe Scania Streamline de tweede generatie Euro 6 motoren geïntroduceerd, welke nog verder verfijnd zijn. Hiermee is bij Scania de gehele range Euro 6 motoren van de 9 liter 250 pk  tot en met de sterke 580 pk V8 beschikbaar. De 250 pk tot en met 490 pk versies worden momenteel geleverd. De V8 motoren volgen na de zomer en de sterkste 730 pk versie volgt rond de jaarwisseling.

In de afgelopen twee jaar is Scania bovendien het enige truckmerk dat voertuigen beschikbaar heeft gesteld aan de Nederlandse pers. De 440 en 480 pk versie zijn flink aan de tand gevoeld en met vlag en wimpel geslaagd. Maar nog veel belangrijker, ze noteren ook uitstekende resultaten en een gunstig brandstofverbruik in de harde dagelijkse praktijk van de transporteur. En dat met een techniek die in vergelijking met Euro 5 tot 99% minder roetdeeltjes uitstoot en tot 80% minder NOx. Dit werd veelvuldig onderstreept door herhalingsorders van transporteurs die eerst als eerste met Euro 6 de weg op gingen. Akkertrans heeft gekozen voor de 480 pk sterke Euro 6 variant met riante Topline cabine, in de kenmerkende Dijco kleurstelling. Eerder nam Akkertrans al een R 500 met voorloopas in gebruik en het bedrijf is ook in het bezit van een piekfijne 141 oldtimer welke de voorliefde voor Scania typeert.


500ste Scania Euro6 op kenteken in Nederland500ste Scania Euro6 op kenteken in Nederland