Communicatie software Groen, Grond en Infra

Volvo EW160D voor Terpstra Firdgum

Publicatiedatum: 23-08-2013 07:15
Nieuwe Volvo EW160D mobiele wielgraafmachine voor Boomrooierij Terpstra in Firdgum helemaal ingericht voor rooiwerkzaamheden.
Volvo EW 160 DVolvo EW 160 D

Al jarenlang  doet Boomrooierij Terpstra zaken met Kuiken N.V.. De betrouwbaarheid, kwaliteit, service en nazorg spelen een grote rol. De Kuiken monteurs lossen alles op en kunnen haarfijn uitleggen hoe en wat werkt. Met die service is men blij.

 “Voor het rooien van bomen heb je een krachtige en betrouwbare machine nodig”  volgens  Robbie Terpstra. “De vorige Volvo heeft het prima gedaan, hij beviel uitstekend, was redelijk zuinig en bijna nooit stuk. Omdat Volvo blijft door ontwikkelen gaan wij daarin graag mee. Deze nieuwe Volvo EW160D heeft een geweldige uitstraling en is modern uitgerust. De Volvo 6-cilinder common rail, 5,7 liter watergekoelde, turbo dieselmotor met luchtgekoelde intercooler voldoet aan de stage 3B emissie-eisen. Het  ECO-modus draagt bij aan een hogere capaciteit en een lager brandstofgebruik. Een lager brandstofgebruik resulteert in een lagere CO2 uitstoot van roet (= fijnstof) wat vaak mee weegt bij gunningen door Gemeentes en Provincies”.

“Vanaf het begin konden we onze wensen kenbaar maken en zo een Volvo EW160D samenstellen die wij voor ogen hadden. De machine heeft een nieuw ontworpen zware onderwagen en een dozerblad met parallelgeleiding die voorzien is van een zware beschermplaat en vlak op de ondergrond afstempelt. De knikarm is een halve meter langer dan normaal en er is een extra bevestigingspunt voor de verstelcilinder gemonteerd zodat we nu veel meer bereik hebben. Het wisselen van een houtklem of bomenfrees gaat snel en eenvoudig. Het blikveld is uitstekend. Om nog beter zicht op de bomen te hebben is er in het dak een glasplaat gemonteerd. Het is nu makkelijk om een boom in de kruin vast te grijpen en geleidelijk neer te leggen. Daarna frezen we de stobben weg met de stobbenfrees. Met de speciale hark voor in de houtklem kunnen we het rooiafval en takhout netjes aanharken en afvoeren. Vanwege het gewicht van 16.600 kg staat de Volvo op brede wielen 700/40-22.5/18PR Alliance 331 trekkersprofiel. Daardoor krijg je minder sporen, dus veel minder schade in de natuur. Ook is er gekozen voor cruise control met regelbare kruipsnelheid, zo blijft bijvoorbeeld tijdens het klepelen de machine op een lage, maar altijd constante snelheid doorrijden. De rust in de cabine viel mij meteen op, en mij niet alleen ook de omstanders. Alles  zit op de juiste plaats in de luxe Volvo CareCab, en er is voldoende beenruimte aanwezig. Als machinist op deze EW160D had ik direct een goed gevoel, de machine draait soepel. We zijn er op voorruit gegaan en kunnen weer jaren vooruit met deze voor ons op wens aangepaste Volvo EW160D” rondt Robbie af.

Boomrooierij Terpstra in Firdgum – Friesland – een familiebedrijf,  is al meer dan dertig jaar gespecialiseerd in het rooien van bomen, frezen van stobben, bosexploitatie en chippen. Vader Harm, en de zonen Robbie en Ben en hun moderne machinepark kunnen in de wijde omgeving  van Firdgum grote en kleine projecten vakkundig uitvoeren.
 

www.kuiken.nl

Volvo EW160D mobiele graafmachine voor Terpstra Firdgum Volvo EW160D mobiele graafmachine voor Terpstra Firdgum