Communicatie software Groen, Grond en Infra

DAF introduceert Euro 6 LF en CF Construction op Matexpo

Publicatiedatum: 04-09-2013 14:55
Speciaal voor toepassingen binnen het bouwtransport waarbij regelmatig ‘off road’ gereden wordt, introduceert DAF de nieuwe CF Euro 6 Construction. Die onderscheidt zich door een grote oploophoek en hoge bodemvrijheid voor een goede terreinvaardigheid en door tal van slimme details voor maximale inzetbaarheid, lage operationele kosten en een toonaangevend gebruiksgemak. De CF Construction heeft een stoere uitstraling met stijlelementen die ook de nieuwe LF Construction een eigen gezicht geven.

Het eerste wat opvalt aan de nieuwe CF Construction-modellen is het kenmerkende design. Dat straalt kracht uit, mede dankzij de specifieke, zwarte grille met grote louvres en de volledig nieuw ontwikkelde bumper, die uiteraard in gegalvaniseerd staal is uitgevoerd voor maximale robuustheid. Om diezelfde reden zijn de glazen van de fraaie koplampen uitgevoerd in onbreekbaar Lexan en wordt onder de bumper standaard een 3 millimeter-dikke stalen plaat gemonteerd ter bescherming van de radiator. Deze beschermingsplaat kan een last van 4 ton weerstaan en het onderste gedeelte laat zich praktisch uitklappen tot ruime opstap.

De bumper van de nieuwe DAF CF Construction is leverbaar met geïntegreerde mistlampen en ‘cornering lights’ en bestaat uit drie delen, die afzonderlijk te vervangen zijn met het oog op zo laag mogelijke operationele kosten. De stevige bumper is bovendien hoog opgehangen, waardoor een grote oploophoek van 25° ontstaat. In combinatie met een bodemvrijheid van 40 cm – mede dankzij de toepassing van ‘rechte’ voorassen – leidt dit tot uitstekende eigenschappen op onverharde wegen.

Optimaal gebruiksgemak

Ook een hoog chauffeurscomfort en maximale gebruiksvriendelijkheid waren belangrijke eisen die DAF stelde bij de ontwikkeling van de nieuwe CF Construction.

Aan de zijkant van de cabine is als optie een praktische opstap leverbaar, zodat de chauffeur gemakkelijk in de laadbak kan kijken, daarbij geholpen door een handige beugel op het dak voor extra houvast. Nieuw ontwikkelde, brede opstaptreden zorgen voor een buitengewoon gemakkelijke en veilige in- en uitstap. De uitvoeringen met 12,9 liter PACCAR MX-13-motor beschikken over drie opstaptreden; bij de versies met 10,8 liter PACCAR MX-11-motor zijn dat er standaard twee. Een derde, onderste opstaptrede is daarbij als optie leverbaar en wordt flexibel opgehangen voor een lage schadegevoeligheid.

Uiteraard deelt de CF Construction de comfortabele stoelen met de overige modellen uit het brede CF-programma en datzelfde geldt voor het fraaie dashboard met geïntegreerde Driver Performance Assistant en de nieuwe, ergonomisch geplaatste schakelaars. Ook het fraaie stuurwiel met geïntegreerde bedieningselementen is standaard op de nieuwe bouwvoertuigen.

Dubbel aangedreven tandem

De nieuwe DAF CF Construction wordt geleverd als drie-assige 6x4 bakwagen met 8 of 9 tons vooras en 19, 21 of 26 tons tandem, waardoor het voertuig zich uitstekend leent voor toepassing in het bouwsegment en de houtindustrie. Als drie-assige 6x4 trekker is de CF Construction bij uitstek geschikt voor inzet binnen het speciaal transport of voor het vervoer van bomen of heipalen.

De 8x4 bakwagen-variant is de ideale basis voor een kipper of betonmixer. Met twee gestuurde 7,5, 8 dan wel 9 tons voorassen, in combinatie met een 19, 21 of 26 tons tandem, biedt deze een hoog technisch GVW van 32 tot zo’n 44 ton. In alle gevallen wordt gebruik gemaakt van DAF’s bekende dubbel aangedreven, acht-stangen-tandem, dat zich onderscheidt door een hoge rolstabiliteit en een grote pendelweg (270 mm) voor een hoge terreinvaardigheid.

Efficiënte PACCAR-motoren

Voor de aandrijving tekenen de 12,9 liter PACCAR MX-13-motor met vermogens van 303 kW (410 pk) tot 375 kW (510 pk) en de nieuwe 10,8 liter PACCAR MX-11-motor met vermogens van 210 kW (290 pk) tot 320 kW (440 pk). Het brandstofverbruik van de PACCAR MX-11-motor ligt gemiddeld nog eens tot 3% lager dan dat van de efficiënte 12,9 liter PACCAR MX-13-motor, terwijl het ruim 180 kilogram lagere gewicht zorgt voor een nog hoger laadvermogen.

Optioneel is uiteraard een AS Tronic geautomatiseerde versnellingsbak leverbaar met een specifieke keuzemogelijkheid voor gebruik ‘off road’ met speciaal daarvoor ontwikkelde schakelstrategieën. De bak schakelt daarbij sneller en de koppeling wordt sneller bediend. Uiteraard is op de CF Construction bovendien een reeks aan PTO’s beschikbaar. Bij de uitvoeringen met PACCAR MX-11-motor is naast de bekende motor-PTO op 13 uur, ook een lichte uitvoering op 11 uur leverbaar met een koppel van 250 Nm.

Nieuw chassis: licht, sterk en opbouwvriendelijk

Het nieuwe chassis van de CF Construction-modellen is ontwikkeld voor een maximale stijfheid en uitstekende rijeigenschappen en biedt veel vrije ruimte voor de plaatsing van componenten, zoals de steunpoten van een laadkraan. Het chassis onderscheidt zich aan de voorzijde door een Y-frame om plaats te bieden aan de nieuwe Euro 6-motoren en de krachtige koeling voor een gunstig brandstofverbruik.

Nieuw is bovendien de voorbereiding voor het monteren van een DIN-plaat voor bijvoorbeeld een sneeuwschuiver. Uiteraard is op alle uitvoeringen een verticale uitlaatpijp leverbaar: bij de 8x4-bakwagenchassis is daarin zelfs de SCR-unit geïntegreerd.

Daarnaast werd veel aandacht besteed aan een hoge opbouwvriendelijkheid. Een mooi voorbeeld is de zogeheten Body Attachment Method (BAM) die op het FAD 8x4-chassis besteld kan worden, een volledige voorbereiding voor de montage van de meest voorkomende kippers. Daartoe worden op het chassis af fabriek diverse steunen aangebracht en wordt in een specifiek gatenpatroon voorzien.

De CF Construction wordt standaard geleverd met een luchtinlaat boven op het dak; een cycloon luchtfilter voor stoffige omstandigheden is als optie verkrijgbaar.

Nieuw: LF Construction

Ook van de populaire LF introduceert DAF een Construction-uitvoering. Het design van dit 19 tons bouwvoertuig deelt kenmerken met de grotere CF Construction, zoals de zwarte grille met grotere louvres en de specifieke bumper, die hoger geplaatst is en waardoor een oploophoek van meer dan 25o ontstaat, alsmede een grotere bodemvrijheid (32 cm).  Daarnaast heeft ook de LF Construction specifieke opstaptredes, alsmede een 3 millimeter-dikke plaat onder de bumper ter bescherming van de radiator.

De LF Construction is leverbaar met de 6,7 liter PACCAR PX-7-motor met vermogens van 164 kW (220 pk) tot 231 kW (310 pk). Uiteraard profiteert ook de nieuwe LF Construction van de vele unieke kwaliteiten waardoor de LF zo hoog staat aangeschreven. De DAF LF heeft de kleinste draaicirkel in zijn klasse voor een maximale wendbaarheid en een laag eigen gewicht voor een hoog laadvermogen.

DAF start de levering van de nieuwe LF Construction en CF Construction vanaf begin volgend jaar. Voor toepassingen waarbij een grote oploophoek en hoge bodemvrijheid minder van belang zijn, levert DAF de CF 6x4- en 8x4-uitvoeringen overigens ook in een versie met het aantrekkelijke exterieurdesign van de reguliere CF-modellen.

www.daf.com

Euro 6 LF en CF Construction in de demo zone: stoer, sterk, efficiënt en ontwikkeld voor een maximale levensduurEuro 6 LF en CF Construction in de demo zone: stoer, sterk, efficiënt en ontwikkeld voor een maximale levensduur