Communicatie software Groen, Grond en Infra

Topcon X63 3D GPS voor Van der Wiel Drachten

Publicatiedatum: 31-03-2014 07:40
Van der Wiel uit Drachten bespaart meer dan tienduizend euro op slechts één project. De aannemer werkt in 3D, ook op de graafmachine. Het Topcon X63 3D GPS graafmachine systeem maakt handmatig inmeten en uitzetten overbodig en garandeert zo min mogelijk graafbewegingen.
Topcon X63 3DTopcon X63 3D

Uitbreiding van een begraafplaats (Marum) is een van de laatste werken van Van der Wiel. Het graafwerk is bewerkelijk want de plaatsen van de toekomstige graven en de nieuwe paden kennen ieder hun eigen hoogtes en rondingen. Van der Wiel gebruikt Topcon’s X63 GPS graafmachine systeem. Kraanmachinist Tjeerd Zijlstra: “De X-63 leest de 3D-tekening, positioneert zichzelf en ik zie meteen waar ik hoeveel moet afgraven. Het gebeurt volautomatisch.”

Uitvoerder Erik Jansma: “Dankzij de 3D-tekening waren leveranciers al in de ontwerpfase bij het project in Marum betrokken. Dat leverde op voorhand nauwkeurige getallen op en beperkte de faalkosten tijdens de uitvoering. Alleen al bij dit werk hebben we dankzij deze aanpak meer dan tienduizend euro kunnen besparen. Bovendien kan de opdrachtgever met een 3D-tekening hoeveelheden vastleggen én controleren. Dat biedt zekerheid en voorkomt verrassingen, voor alle partijen.”

Calculator Bartele Boer: “Opdrachtgevers van Van der Wiel zijn bouwbedrijven als Van Wijnen en BAM, gemeentes en de provincie. Zij zijn van oudsher bovengemiddelde kwaliteit van ons gewend. 3D technologie helpt daarbij. Het Topcon X63 GPS graafmachine systeem is hier een belangrijk onderdeel in.”

Van der Wiel draagt al meer dan 50 jaar bij aan het Noord-Nederlandse wegennet, ruilverkavelingen, saneringen en herinrichtingen. De Oostvaardersplassen is een van hun meest prominente projecten.

www.topconsokkia.nl
www.vanderwiel.nl

Topcon X63 3D GPS graafmachine systeemTopcon X63 3D GPS graafmachine systeem