Cunetfrees (advertorial)

Gepubliceerd op 27-04-2004 15:36
In één werkgang sleuf frezen voor grasbetonblokken. Grote voordelen van de freesmachine van Freesverhuur Ommen zijn tijdwinst en kostenbesparing doordat nog slechts één werkgang nodig is.

Doordat de cunetfrees naast de machine is gemonteerd, blijft de machine zelf tijdens het frezen op het wegdek rijden. Dit heeft als voordeel dat de machinist een rechte lijn kan frezen, omdat het wegdek vlak is.

Een motor van 107 pk drijft de freeswals naast de machine aan. De wals draait rechtsom. Hierdoor slaan de beitels het asfalt naar beneden voor een mooie rechte rand langs het wegdek. De machine freest het zand en asfalt in één werkgang en gooit dit op een transportband. Via deze band komen de fijngemalen korrels in de berm naast het cunet terecht.

De freesmachine heeft veel voordelen ten opzichte van de huidige werkwijzen. Nu wordt het asfalt weggehaald met een zaag of een frees met een snijrad van 8,5 centimeter breed. Daarnaast moet er nog een rolbezem bij komen en een graafmachine die het cunet uitgraaft. “Met de nieuwe cunetfrees frezen we het asfalt en zand in één werkgang. Er komt geen graafmachine en rolbezem meer aan te pas”, vertelt eigenaar Van Marum niet zonder trots.

Breken
De werkbreedte van de freeswals is vijftig centimeter, waardoor de hele ‘schouder’ van het wegdek kapot wordt gefreesd. “Zo krijg je fijn gefreesd materiaal. Dat is bij zagen of het snijrad niet altijd het geval”, legt Van Marum uit. “Zagen heeft als nadeel dat er geen korrels maar brokken asfalt van het wegdek afbreken. Wel is de asfaltrand mooier, maar zagen is ook aanmerkelijk duurder.”

Freesverhuur Ommen verhuurt de freesmachine mét machinist. Op een dag van acht uur freest de machine ongeveer 1000 meter. De werkbreedte van de wals bedraagt vijftig centimeter en de freesdiepte is maximaal twintig centimeter. De meeste grasbetonblokken zijn veertig centimeter breed en twaalf centimeter dik. “Om te voorkomen dat de grasbetonblokken direct op het asfalt komen te liggen, met kans op breken, kunnen we bijvoorbeeld veertien centimeter diep frezen en de baan afrijen -door middel van het schraapblad- op bijvoorbeeld elf centimeter. Zo ontstaat een laagje korrelzand onder het grasbetonblok”, aldus Van Marum.

Aan het schraapblad is een verstelbaar wiel bevestigd dat over het wegdek rolt. Het wiel zorgt ervoor dat de afstand tussen het wegdek en de baan constant blijft. De werkbreedte van de wals is tien centimeter breder dan de meeste grasbetonblokken, zodat de blokken makkelijk in het cunet kunnen worden gelegd. Maar het is ook mogelijk een cunet te maken van 65 centimeter breed (twee werkgangen).

Teerhoudend
Bij teerhoudend asfalt is het mogelijk asfalt en zand apart te frezen. Hiervoor zijn wel twee werkgangen vereist. Bij de eerste werkgang freest de machine het zand via de transportband de berm in. Bij de tweede werkgang freest de machine het teerhoudend asfalt. Dat wordt dan op de transportband gestort om te worden afgevoerd. De opdrachtgever kan zelf bepalen onder welke hellingshoek moet worden gewerkt. “De meeste wegen hebben een helling van twee procent, zodat water van het wegdek afstroomt. Wij frezen meestal in dezelfde hellingshoek als het wegdek”, vertelt Van Marum. Behalve voor het frezen van een cunet is de machine ook geschikt voor andere werkzaamheden. “Omdat de frees naast de machine is gemonteerd en dus niet hoog is, kun je er vrij eenvoudig mee onder overhangende bomen door frezen”, verklaart Van Marum. Daarnaast is het mogelijk smallere breedtes te frezen langs de asfaltrand. De machine is tevens geschikt voor het frezen van liplassen en watergoten in de lengterichting van de weg.

Freesverhuur Ommen B.V. werkt nu 2 jaar na volle tevredenheid met de machine. Voor meer informatie bel 0529-455700 of kijk op onze website!

www.freesverhuurommen.nl
Wirtgen W500 CunetfreesWirtgen W500 Cunetfrees

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!