Communicatie software Groen, Grond en Infra

Ahlmann AZ 95 voor Provaas Schimmert

Publicatiedatum: 23-06-2014 13:10
Nieuwe Ahlmann AZ 95 zwenklader op zijn gemak in het Zuid-Limburgse landschap bij Provaas in Schimmert.
Ahlmann zwenkladerAhlmann zwenklader

'Wat moeten jullie toch met zo'n ding?' zei moeder Provaas toen in 2003 een gereviseerde en gespoten Ahlmann zwenklader AZ 6 op het erf in Schimmert stond. Nu, méér dan elf jaar later en met enkele duizenden uren meer op de teller, staat hij er - tot volle tevredenheid - nog steeds en ziet ook moeder in dat hij niet meer op het bedrijf te missen is. Zijn 19 jaar is de uit 1995 stammende machine niet aan te zien. In de winter van 2012/2013 kreeg de machine nog een opknapbeurt en er wordt natuurlijk regelmatig het noodzakelijke onderhoud gepleegd.

Gilbert Provaas leerde het machinistenwerk op een kraan bij een wegenbouwbedrijf. In 2003 begon hij als ZZP'er voor zichzelf als kraanmachinist en vrachtwagenchauffeur. Provaas senior had in die tijd op de boerderij al een grondkar en met de AZ 6 erbij kwam van het een het ander. Maatschap Provaas heeft het machinepark in de loop der jaren uitgebreid met enkele tractoren, grondkarren en twee rupskranen. Een van 6 en een van 8 ton.
Dat Provaas zich nog duidelijker wilde profileren werd duidelijk bij de invoering van het nieuwe logo, waaraan tevens de slogan 'sterk in groen en grondwerk' werd toegevoegd. Zoals de slogan al aangeeft, bevinden de bedrijfsactiviteiten zich voornamelijk in de cultuurtechnische- en grondverzetsector. Werkzaamheden bestaan uit het onderhouden van landschap voor o.a. waterschappen en in de wegenbouw. Onlangs heeft Provaas nog voor een stukje meegewerkt aan de bouw van de A2-tunnel in Maastricht. Een van de machines werd met een kraan in de bouwput gehesen om op het diepste punt aan een pompkelder te werken, ruim 22 meter onder het maaiveld.

In de regio Zuid-Limburg wordt veel door Brabantse aannemers gewerkt. 'Die vragen niet om een shovel, maar om een Ahlmann' aldus Gilbert Provaas. Het kon dan ook bijna niet anders dan dat bij de aankoop van een nieuwe wiellader de keuze op een Ahlmann zwenklader zou vallen. Met Ahlmanns' verkoopadviseur Kees van den Bogert werden de technische aanpassingen en specificaties besproken en kon de zaak worden beklonken.

Met de komst van de Ahlmann zwenklader AZ 95 kan Provaas ook aan die vraag voldoen. Ondanks dat bij de nieuwe machine alleen een puinbak en dichte bak geleverd werden, is voor de machine toch een uitgebreid pakket uitrustingsstukken beschikbaar: zoals palletvorken, hydraulische stenenklem, modder-/sneeuwschuif, balenklem, mestklem en -vork, veegmachine en takkenschaar. Voor het laatste uitrustingsstuk wordt momenteel in eigen werkplaats een mastje omgebouwd om zo de vele hagen en heggen in het Limburgse landschap zowel vertikaal als horizontaal te kunnen snoeien. Voor een eenvoudigere bediening van de takkenschaar is al een vastzetfunctie op de hulphydrauliek aangebracht.
Alle beschikbare uitrustingsstukken van de AZ 6 zijn uitwisselbaar en passen ook aan de snelwissel van de AZ 95.

Als we machinist Ivo Vankan treffen is de AZ 95 pas twee dagen eerder afgeleverd. Het eerste werk waarop de machine wordt ingezet bevindt zich bijna in de achtertuin van het bedrijf in Schimmert, een van de hoogst gelegen dorpen van Nederland. Op het erf van de achterbuurman, wat grenst aan het terrein van Provaas, wordt het grondwerk voor een 60 bij 20 meter metende sleufsilo uitgevoerd. Met een van de graafmachines wordt de grond in het glooiende landschap afgegraven en afgevoerd met grondkarren. Een tractor met grondkar wordt, ondanks zijn respectabele leeftijd van 72 jaar, bestuurd door de heer Provaas senior, waarop nog regelmatig een beroep kan worden gedaan voor allerlei hand-en-spandiensten. Vervolgens verdeeld de AZ 95 de met opleggers aangevoerde korrelmix (menggranulaat) en voordat de volgende vracht komt is het eerder gestorte gedeelte ook alweer met een trilplaat verdicht.
De nieuwe silo komt naast een bestaande silo te liggen en dus dient de machine bij het egaliseren het bestaande werk niet te beschadigen. Door met gezwenkte arm, voor- of achteruitrijdend, de korrelmix langs de oude silovloer te verdelen kan  voldoende afstand worden gehouden. Ook hier vergemakkelijkt het zwenken het werk en hoeft er duidelijk minder gemanoeuvreerd worden.

Ondanks dat Ivo nog maar weinig draaiuren op de teller van de AZ 95 heeft staan, looft hij het bedieningsgemak doordat alle functies in één joystick zijn verenigd, de grote spiegels en de goede stoel. 'Alles voelt heel natuurlijk aan' vertelt Ivo.
Afhankelijk van het voorhanden werk wordt de machine afwisselend bediend door Ivo of Gilbert. Beide zijn, door de compacte arm, ook erg te spreken over het zicht op het uitrustingsstuk en op het werk en die zijn - zoals al eerder gezegd - ruimschoots voorhanden.
Ook is Ivo erg tevreden met zijn werkgever, die net als hij oog heeft voor veiligheid en ergonomie, en steeds een luisterend oor heeft voor verbeterpunten.

Met de komst van de Ahlmann zwenklader AZ 95 ziet Gilbert Provaas weer nieuwe kansen voor inzet in de wegenbouw en bij straatmakers.
De 6,8 t wegende en 63 kW (86 pk) sterke machine kan zich met een transportsnelheid van 30 km/u snel verplaatsen of met eigen transportmateriaal naar het werk worden gebracht.

www.ahlmann.nl
www.provaasschimmert.nl

Ahlmann AZ 95 shovel voor Provaas uit SchimmertAhlmann AZ 95 shovel voor Provaas uit Schimmert