Communicatie software Groen, Grond en Infra

90 ton CO2 met inzet van Cat 336E Hybride graafmachine

Publicatiedatum: 23-01-2015 11:35
In september 2013 heeft Martens en Van Oord hun eerste Cat 336E Hybride aangeschaft. Nu, meer dan een jaar later, komen zij met zeer goede resultaten van deze machine ten opzichte van de niet hybride Cat 336E graafmachine. Na een jaar lang volgen en vergelijken van deze twee machines is de conclusie dat de inzet van de hybride versie een CO2-reductie heeft van 90 ton CO2 en een brandstofbesparing van meer dan 25.000 liter gasolie.
Cat 336E HybrideCat 336E Hybride

Op 12 september 2013 organiseerde Bouwend Nederland Regio Zuid in samenwerking met Pon Equipment en Martens en Van Oord een infrabijeenkomst over duurzaamheid, milieu en de inpassing hiervan in een gezonde economische bedrijfsvoering. Tijdens presentaties werd vanuit verschillende invalshoeken ingegaan op milieu en duurzaamheid. Daarnaast vond er een demonstratie van schoon en zuinig materieel plaats op de parkeerplaats van Martens en Van Oord. Hier werd onder andere de door Martens en Van Oord aangeschafte eerste Cat 336E Hybride graafmachine van Nederland geshowd, een primeur dus. En direct de aftrap van een jaar lang testen en vergelijken van deze machine.

De Cat 336E Hybride maakt gebruik van een innovatief, brandstof besparend hydraulisch hybride systeem dat energie opslaat en opnieuw gebruikt. Om de brandstofbesparing te realiseren, heeft Caterpillar drie elementen in het ontwerp van deze hybride graafmachine gebruikt. Ten eerste het opslaan van bewegingsenergie: de machine slaat de remenergie die ontstaat bij het afremmen na de zwenkbeweging op in hydraulische accumulatoren. Daarnaast het behouden van hoge productieprestaties: het gepatenteerde ventielenblok (ACS) beheert op een intelligente manier de energie die in beweging vrijkomt. De klep zorgt ervoor dat er zo min mogelijk energie verloren gaat bij het bewegen van de cilinders. En tot slot het hergebruik van energie (brandstofbesparing): de Caterpillar elektronica bespaart brandstof door de hoofdpomp minder olie te laten leveren wanneer de accumulatoren energie terug leveren aan de machine.

Naast de twee Cat 336E Hybride’s heeft Martens en Van Oord vier niet hybride Cat 336E’s in bezit. Na de bijeenkomst heeft Martens en Van Oord de twee aangeschafte hybride machine een jaar lang gevolgd en vergeleken met de vier niet hybride varianten. Gedurende deze periode hebben de machines verschillende soorten werkzaamheden verricht. Door de lange vergelijkingsperiode kan nu gesteld worden dat deze machines gemiddeld nog zuiniger zijn dan de niet hybride varianten. Het resultaat voor de twee hybride machines: een CO2-reductie van 90 ton CO2 en een brandstofbesparing van meer dan 25.000 liter gasolie. De machines kunnen het beste ingezet worden bij werkzaamheden waarbij veel zwenkbewegingen plaatsvinden. De machine kan zo optimaal gebruik maken van de opgeslagen bewegingsenergie.

www.pon-cat.com
www.mvogroep.nl