Communicatie software Groen, Grond en Infra

Topcon 3D GPS demodag op SOMA-terrein geslaagd

Publicatiedatum: 16-03-2015 09:30
Op zaterdag 28 februari kregen 25 loon- en grondverzetbedrijven een glasheldere uitleg over 3D GPS besturing. Daarna konden de machinisten het Topcon-systeem uittesten. Een uitgebreide lunch maakte de demodag compleet.
Topcon 3D GPS Topcon 3D GPS

Tekeningen via de cloud kunnen ontvangen op de machine, dat vonden veel aanwezigen ‘top’. Maar ook niet meer hoeven ‘rupsen’ om maten te pakken. Want voor die gegevens hoeft de machinist alleen nog maar te swipen op zijn scherm. Dat bespaart brandstof, en tijd. Net als het zelf kunnen maken van een vlak, onafhankelijk van kantoor. De vertegenwoordigers van Topcon bootsten herkenbare situaties na. “Meet eens wat punten na voor rapportage”, vroeg de een bijvoorbeeld. Waarop de ‘machinist’ op zijn scherm liet zien dat dit handmatig kan maar ook automatisch. Om de 5 meter bijvoorbeeld, of iedere 10 seconden. En gaat er een andere bak op de machine? Dan is dat met één druk op het scherm aan te passen.

Topcon wil graag dat klanten begrijpen hoe hun GPS-systeem werkt. Er was daarom veel uitleg over plaatsbepaling. De werking van satellieten, RTK-netwerken en het belang van de sensoren op de machines. Maar ook waarom het Topcon-systeem GPS- én Glonass-signalen gebruikt. En wat werken in 3D zo efficiënt maakt. “Je weet altijd waar, hoe hoog en hoe diep je werkt. Dat vermindert het aantal verplaatsingen en graafbewegingen drastisch “, aldus een van de vertegenwoordigers. En toen was het tijd om 3D-machinebesturing zelf te ervaren. Een wiellader, kraan en bulldozer stonden klaar op het oefenterrein. Iedere machine was voorzien van een scherm (groot of klein, voor een of meerdere aanzichten), een roverbox (desgewenst achter de bestuurdersstoel te monteren) , twee masten en sensoren. Voor sommigen was het wennen om afwisselend naar het werk zelf en het scherm te kijken. Maar dat is, zo verzekerde Topcon, slechts tijdelijk. Wie eenmaal met 3D GPS machinebesturing werkt, wil niet meer zonder. Omdat het gemakkelijk, snel en kostenbesparend is, maar ook leuk!

www.topconsokkia.nl

Topcon 3D GPS demodag op SOMA-terrein geslaagdTopcon 3D GPS demodag op SOMA-terrein geslaagd