Communicatie software Groen, Grond en Infra

DYKA ontwikkelt Bioplastic leidingsysteem voor woningbouw

Publicatiedatum: 30-01-2016 09:15
DYKA, fabrikant van kunststof leidingsystemen, heeft als eerste bedrijf in de wereld een Bioplastic leidingsysteem ontwikkeld voor de woningbouw. De nieuwe productlijn met leidingen en hulpstukken is gemaakt van PLA, een hernieuwbare plantaardige grondstof afkomstig uit suikerbiet of suikerriet. DYKA biedt met Bioplastics een volwaardig leidingsysteem met een lange levensduur. Het bedrijf verwacht Bioplastics in de toekomst veel breder te kunnen inzetten binnen de bouw en zo een belangrijke bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de bouwketen.

DYKA is de eerste leidingsystemenfabrikant die producten vervaardigt op basis van de grondstof polymelkzuur (PLA). Barry Kooistra, productmanager bij DYKA kan er enthousiast over vertellen: “PLA wordt gemaakt uit suikerbiet of suikerriet. Het heeft dus een natuurlijke oorsprong én is hernieuwbaar. Daarnaast zijn de leidingsystemen op basis van Bioplastics vergelijkbaar met PVC: het materiaal is erg sterk en heeft een lange levensduur. Dit is compleet nieuw voor de bouwsector.” Bioplastics vormen voor DYKA een uitbreiding van bestaande materiaalsoorten zoals PVC, PP en PE.

Materiaal van de toekomst

Volgens Kooistra is Bioplastic hét materiaal van de toekomst. “Met deze grondstof kunnen we de bouwketen nog verder verduurzamen en inspelen op de veranderende wensen van de volledige bouwkolom en consument. Met DYKA Bioplastics verminderen we onze afhankelijkheid van fossiele grondstoffen. Dit vormt een mooi voorbeeld van de manier waarop wij met onze kennis en expertise kunnen bijdragen aan verduurzaming.” De toepassingsmogelijkheden van Bioplastics zijn groot. In eerste instantie start DYKA met het toepassen van Bioplastics binnen het regenwaterassortiment, oftewel: een Bioplastic regenwatersysteem dat bestaat uit buizen en de benodigde hulpstukken. Dit wordt later uitgebreid met producten voor andere toepassingen.

Ontwikkelingsproces

De ontwikkeling van deze Bioplastic-toepassing in de bouw vond plaats in samenwerking met Corbion Purac, expert op het gebied van biobased grondstoffen. Kooistra: “We hebben een aantal jaren intensief onderzoek verricht en gewerkt aan het ontwikkelen van een goed en kwalitatief eindproduct. Het is uitvoerig getest volgens strenge eisen en richtlijnen. Inmiddels zijn we klaar met de afrondingsfase en is DYKA Bioplastics gereed voor de officiële marktintroductie.”

Introductie tijdens VSK

Het DYKA Bioplastic leidingsysteem wordt in mei 2016 op de Nederlandse en Belgische markt geïntroduceerd. De lancering van de nieuwe DYKA Bioplastics-lijn vindt plaats tijdens de VSK beurs in Utrecht (NL) begin februari. Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd voor de productpresentatie op 2, 4 of 5 februari in hal 8.

www.dyka.be
www.wegenbouw.be/bedrijven/756965/dyka-plastics-n-v