Communicatie software Groen, Grond en Infra

Doornbos B&N in problemen

Publicatiedatum: 24-08-2004 15:44
Komatsu dealer Doornbos B&N bv en cv (Rotterdam, Zutphen, Nijehaske, Oudenbosch) is in problemen geraakt door opzegging van het Komatsu dealercontract voor Nederland.

Dat kwam op 28 juli als gevolg van de beslaglegging door bankier / aandeelhouder Sumitomo Bank, op 26 juli. Lopende activiteiten voor Komatsu in Nederland worden tijdelijk waargenomen door de dealers Verhoeven (Maarheeze), Hansan (Heesch / Staphorst) en Timmerman (Middelburg). Vooralsnog verkeren twee Doornbos B&N bedrijven sinds 3 augustus in surseance van betaling en is er een curator benoemd. Tussentijd zijn nog twee andere Doornbos vennootschappen failliet verklaard: DSB Doornbos Service Bedrijven en DRS Delta Rental Services.

Daarmee lijkt het voor Doornbos Holding Benelux bv moeilijk te worden om verder te kunnen met Komatsu. De curator spreekt op het moment dat we dit artikel schrijven  (23 augustus) met serieuze overnamekandidaten. Het spreekt vanzelf dat deze partijen primaire interesse hebben in het importeurschap voor Komatsu voor de Benelux. Deze week hebben drie kandidaten afzonderlijk hun plannen uiteengezet bij Komatsu en het is dan aan de Japanners.

Een besluit wordt begin september verwacht. Pas daarna kan de aangewezen kandidaat beslissen of hij verder gaat met de huidige organisatie en zal hij eventueel in onderhandeling treden met de curator bij Doornbos B&N. Bij de geïnteresseerden treffen we twee investeringsmaatschappijen en een importeursbedrijf dat elders ook voor Komatsu actief is. Komatsu zal kiezen voor een partij waarmee een langjarige samenwerking mogelijk is. Bovendien mag deze partner geen conflicterende belangen hebben met andere materieelfabrikanten en zal men een Benelux importeurschap moeten invullen.

Vooral de investeringsbedrijven hebben de voorkeur van het huidige Doornbos B&N personeel (plm. 50 medewerkers) omdat daarmee de kans het grootst is dat ze hun baan behouden. Doornbos in Rotterdam nam in 1989 het failliete Brinkmann & Niemeyer in Zutphen over en voegde het importbedrijf van Komatsu toe aan zijn ondernemingen die zich tot dan toe vooral richtten op (inter)nationale handel, verkoop, serviceverlening en onderdelenverkoop van hijskranen voor bouw, havens en industrie. Doornbos is nog steeds importeur voor Terex American en Sumitomo (tegenwoordig in joint-venture met Hitachi) rupshijskranen. Er was in maart jl. al wat rumoer over Doornbos' plannen om het bedrijf in Zutphen te sluiten om kosten te besparen. Deze plannen werden door de ondernemingsraad en de ondernemingskamer van de rechtbank niet goedgekeurd.