Communicatie software Groen, Grond en Infra

Finalisten Matexpo Innovation en Green Awards werden bekendgemaakt

Publicatiedatum: 07-07-2017 14:52

Voor de zesde keer zal de Matexpo Innovation Award en de Matexpo Green Award worden uitgereikt. Deze prijzen hebben als doel de grootste technische innovatie en de meest milieuvriendelijke machine of innovatie die op de beurs worden tentoongesteld, te onderscheiden. De prijzen zullen worden uitgereikt tijdens de openingsceremonie op dinsdag 5 september 2017.

Topcon Smooth RideTopcon Smooth Ride

Een jury, bestaande uit professionals uit de materieelbranche, beoordeelde eerst de inzendingen op hun geldigheid. Aan keuze geen gebrek: er werden 20 dossiers ingediend voor de Innovation Award en 12 voor de Green Award. De dossiers waren bijzonder uiteenlopend: van een valbeveiliging voor groendaken tot een overslagmachine met een vermogen van 224 kW. Vervolgens werden vijf genomineerden per categorie gekozen. Voor beide awards moet het uiteraard gaan om een echte nieuwigheid, geen variatie op een thema of een "kopie" van een reeds bestaande machine. Voor de Innovation Award mag de machine of het procedé niet later dan vorig jaar zijn geïntroduceerd en moet het reeds in productie zijn.

Voor de Green Award moet de inzending een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van het leefmilieu; ofwel door het actief verbeteren van het leefmilieu ofwel door het minder vervuilend zijn van het product. Ze moet minstens bestaan als een werkend prototype en de voorstelling ervan op de Belgische markt moet hebben plaatsgevonden na Matexpo 2015. Alle finalisten zullen natuurlijk ook worden geëxposeerd op Matexpo.

Milieuzorg

De voorbije jaren won het milieuaspect veel aan belang, ook voor de inzendingen die meedingen naar de Innovation Award. De meeste innovaties hebben betrekking op een vermindering van de kosten, en dat impliceert niet zelden een zuiniger verbruik met een gunstige invloed op het milieu. Deze energie-efficiëntie gaat in de meeste gevallen dan ook nog eens gepaard met gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit, wat uiteraard alleen maar positief is.

Een bestaande machine of toepassing optimaliseren of energiezuiniger maken is  echter niet voldoende. Wie de shortlist wil halen, moet echt met iets nieuws voor de dag komen. Na grondig overleg werden volgende finalisten verkozen voor de Matexpo Awards 2017.

 

Laureaten Green Award

Fimap 4 Twin Action

Clevermac toont de Fimap 4 twin action euro 6 straatveegmachine als primeur op Matexpo. Straatveegmachines hebben in het algemeen veel water nodig om stofontwikkeling die door de zijborstels wordt veroorzaakt, tegen te gaan. Bij de nieuwe Street 4 wordt het gebruik van de zijborstels tot een minimum herleid, doordat de hoofdborstel, die veegt en gelijktijdig opzuigt, het grote werk doet. De zijborstels zijn dicht bij het centraal gedeelte gepositioneerd, zodat het opwaaiend stof wordt opgezogen. Aldus kan ook het waterverbruik sterk worden gereduceerd.

Een stoffilter met grote oppervlakte (50 m2) heeft een minimaal saturatievermogen en is makkelijk te reinigen. Bovendien is hij zeer onderhoudsvriendelijk.

Het geluidsniveau wordt tot het minimum beperkt door een doorgedreven akoestische isolatie van de motor en de zuigturbine. Een by-pass systeem leidt de lucht af van de filter bij natte weersomstandigheden. Daardoor gaat de vochtige damp, die geen stof bevat, niet door de filter waardoor die droog blijft.

De Fimap 4 twin action werd na een uitgebreide test door Eternit gekozen als beste machine die stofvrij kan werken.

Kobelco SK210 HLC

De Kobelco hybride graafmachine is qua technologie uniek op de markt. In tegenstelling tot bestaande systemen die beroep doorn op zgn. capacitoren, werkt de Kobelco met grote capaciteit lithium-ion baterijen, deze hebben een grote laadcapaciteit en een langere, constante output. Dit resulteert in een extra hulpvermogen van 25kW.

De machine wordt aangedreven door dezelfde Hino J05 motor als het standaard 20 tons model. De prestaties zijn dan ook minstens gelijk aan het standaard model, maar de hybride is wel de zuinigste op de markt en heeft daardoor ook de laagste CO2 uitstoot, aldus de constructeur. Energie wordt gerecupereerd via de draaiende motor en via het zwenksysteem. Het zwenken gebeurt trouwens 100% elektrisch, onafhankelijk van het hydraulisch systeem, wat resulteert in een ongekend bedieningscomfort.

Sennebogen 850 M-E Green Hybrid

VCM veranderde van naam en heet voortaan SMT, wat staat voor Service Machinery Trucks. Zij presenteren de Sennebogen Green Hybrid overslagmachine met een vernieuwend energie recuperatiesysteem, dat volgens de constructeur een energiebesparing tot 30% mogelijk maakt. Het systeem bestaat uit een gasaccumulator op de achterzijde van de machine en een extra hydraulische cilinder op de giek. Het hydraulisch gedeelte in de zuigeraccumulatoren is afgeschermd van het gedeelte met industrieel (stikstof) gas. De hoeveelheid hydraulische olie en gas worden afzonderlijk ingesteld. In tegenstelling tot conventionele systemen, die het moeten stellen met een gasvolume van één cilinder, beschikt de hydropneumatische hybride accumulator van de 850 M-E over een veel groter volume. Een relatief zwakke compressie in de vier gasdruktanks is gegarandeerd, ongeacht de werkpositie. Hierdoor wordt een hoog en constant energieniveau opgeslagen. De energie teruggewonnen bij het neerlaten van de giek, wordt opgeslagen in de gasdruktanks. Doordat bij de 850 M-E het gasvolume groot is, liggen de temperatuurschommelingen veel lager dan bij conventionele systemen. Hier dient het gas immers te worden samengeperst in één cilinder i.p.v. vier. Het Sennebogen systeem met lage temperatuur- en drukschommelingen heeft een hoger rendement en is minder slijtagegevoelig. Het haalt hetzelfde werkrendement dan een vergelijkbare conventionele machine, maar dan met een kleinere motor.

Recogeno

De firma Verhelst toont de Recogeno water/lucht warmtewisselaar ‘op afstand’, voor toepassing op vloeistofgekoelde generatoren. Die warmtewisselaar is gemonteerd voor de koelingsradiator van de generator. Hij kan desgewenst nog worden uitgebreid met een warmtewisselaar die rond de uitlaat wordt gemonteerd. Dit systeem recupereert op een uiterst eenvoudige manier de stralingswarmte die anders verloren gaat. De gerecupereerde warmte-energie kan worden gebruikt voor de productie van warm water of lucht voor de verwarming van werfketen enz., zonder de goede werking van de generator in gevaar te brengen. Conventionele warmtewisselaars zijn duur en oneconomisch bij generatoren die niet 24/7 in bedrijf zijn. Recogeno rekent naar eigen zeggen af met die nadelen door de eenvoud van zijn systeem. De Recogeno is reeds rendabel toe te passen op een generator met een vermogen van 12 kW, maar uiteraard ook op grotere modellen. De geproduceerde warmte kan water opwarmen tot 80°C.

Topcon Smooth Ride

Een methode waarmee een wegdek rijdend kan worden ingemeten met een snelheid van 60-80 km/u. Een enorme besparing in signalisatie enz. Aan de hand van de meetgegevens en data kan de wegenbouwer heel eenvoudig en precies een nieuw wegdek modelleren. Hierdoor wordt enkel het asfalt weggehaald dat moet worden verwijderd. De machines kunnen hierdoor zeer efficiënt worden ingezet en er moet enkel het noodzakelijke materiaal worden gespreid. Milieuvriendelijk en een flinke bezuiniging, want er zijn geen extra millimeters “veiligheidsmarge” nodig. 

Het systeem biedt de tools om alle mogelijke ontwerpen te maken, van heel eenvoudig tot zeer ingewikkeld. De software voor wegdekvernieuwing is een krachtig en zeer gebruiksvriendelijk gereedschap voor frees- of asfalteerprojecten.

Het is heel eenvoudig om grote hoeveelheden metingen te genereren en te beheren. Zo heeft de gebruiker in iedere fase een goed beeld van het wegdek en de locatie. Daarnaast kunnen snel berekeningen worden uitgevoerd, evenals dwarshellingen, overgangen, egalisering, ophoging/verlaging enz.

Als het ontwerp is afgerond, kan het plan met één muisklik worden geëxporteerd. Via de wereldwijd bereikbare webservices van Topcon kunnen de bestanden meteen naar de frees- en asfaltspreidmachines op de projectlocatie worden gezonden.

 

Laureaten Innovation Award

Crosby SL-150 Slide Lock

De nieuwe Crosby SL-150 Slide-Loc bevat functies die standaard oogbouten niet bezitten. Het nieuwe ontwerp heeft een vergrendelingsmechanisme waarmee de bout via een schuifsysteem snel kan worden vergrendeld. Ook het weer terugschuiven voor het hijsen kan zo snel en zonder het gebruik van gereedschap gebeuren. Vergeleken met oogbouten van gelijkaardig formaat, biedt de Crosby SL-150 Slide-Loc® volgende voordelen:

Een grotere oogopening, voor eenvoudigere toegang

Gebruik van een oog dat 360˚ draait om de last met de leng uitgelijnd te houden

Het vergrendelingsmechanisme waarop een patent is aangevraagd, biedt snellere installatie, zonder het gebruik van gereedschap

“Quick-Check”-markering geeft aan of de Crosby SL-150 Slide-Loc klaar is voor hijsen

Gesmeed gelegeerd staal en een gehard oog voor extra stevigheid

Voldoet aan de voorwaarden van de machinerichtlijn (2006/42/EG) en is dienovereenkomstig CE gemarkeerd

Fast-Grind

In2 Concrete stelt Fast-Grind voor als een revolutionaire oplossing voor het polijsten van betonvloeren met een vlindermachine (“helicopter”). Het gepatenteerde Fast-Grind koppelsysteem maakt het mogelijk om elke vlindermachine uit te rusten met vrij draaiende diamantschijven voor het polijsten van betonvloeren. De connector kan zeer eenvoudig onder de machine worden bevestigd. Het kader kan ook zeer eenvoudig van onder de machine gehaald worden om snel diamantschijven te wisselen.

De uiterst duurzame diamantschijven staan garant voor de beste polijstresultaten voor de laagste kost per m² op de markt. Met dit systeem kunnen verschillende niveaus van afwerking verkregen worden, van een basis afwerking tot een afwerking met hoge glans. Dank zij de flexibele ophanging is er 100% vloercontact. Fast-Grind levert uitzonderlijke schuur- en polijstresultaten gecombineerd met een zeer hoge werksnelheid. Tot meer dan 1000m² per dag polijsten en afwerken is mogelijk.

JCB Hydradig

De Hydradig mobiele graafmachine stelt nieuwe normen wat betreft zichtbaarheid, stabiliteit, mobiliteit, behendigheid en onderhoudsvriendelijkheid. Geen van de oplossingen waarmee JCB komt aandragen zijn echt nieuw, maar ze werden nog nooit verenigd in één machine.  De onderwagen is niet enkel compact - wielbasis 2,65 m - maar verenigt in zich naast de motor alle belangrijke onderdelen, op de cabine en graafuitrusting na. Her feit dat JCB met al zijn motoren zonder partikelfilter voldoet aan de uitlaatgasnorm Tier IV Final, helpt bij de compacte bouwwijze van de machine. Doordat alle componenten in de onderwagen zitten, ligt het zwaartepunt zo’n 75 cm lager dan bij een conventionele mobiele graafmachine. Dank zij de vierwielsturing heeft de Hydradig een draaicirkel van slechts 3,9 m. De cabine is ruim, goed uitgerust en biedt een uitstekend zicht rondom. Het kleine stuurwiel is verstelbaar in beide richtingen. De bovenbouw is heel compact, maar er zit toch een tegengewicht van 2 ton in verwerkt. De machine kan op volle vlucht 1 ton hijsen over 360° zonder stabilisatoren. De Hydradig is ook snel: ze haalt vlot de max. toegelaten snelheid van 40 km/u. De traploze hydrostatische transmissie zorgt er ook voor dat hellingen van weinig invloed zijn op de rijsnelheid. Bovendien heeft de machine een gehomologeerd sleepvermogen van 3,5 ton, genoeg om alle nodige extra uitrustingen van werf naar werf mee te voeren in een aanhangwagen, die desgewenst door JCB kan worden meegeleverd.

Tohaco

Lenaerts-Blommaert presenteert een luchtgeveerde aanhangwagen van het merk Tohaco. Het luchtveersysteem in combinatie met het lage zwaartepunt en de aangepaste schokdempers, zorgt voor een betere wegligging en maakt dat de aanhanger koersvaster is, eigenschappen die de bandenslijtage verminderen.

"Springen" op een slecht wegdek, zoals bij een niet geladen conventioneel geveerde aanhanger, behoort tot het verleden.

Met één druk op de knop is de laadvloer van de Tohaco afzinkbaar. De oprijhoek is aldus minimaal (ca. 4 tot 5º), zodat laden van bijvoorbeeld werkmaterieel en machines met een geringe bodemvrijheid geen enkel probleem oplevert. Een palletwagen of rolcontainer kan moeiteloos worden geladen of gelost, en er gaat geen ruimte verloren door oprijplaten. Met één druk op de knop wordt de laadvloer weer op de vaste rijhoogte gezet.

Alle Tohaco aanhangwagens beschikken over niveau-regeling, variërend van handbediend tot een geavanceerd systeem dat zich automatisch aanpast aan het gewicht van de lading. Deze elektronische regeling zorgt er ook voor dat, onafhankelijk van het gewicht van de vracht, de aanhangwagen altijd de voorgeprogrammeerde rijhoogte heeft. Tevens corrigeert het een mogelijk gewichtsverschil in belading tussen links en rechts. Het systeem heeft een 12V tractiebatterij en eigen compressor.

Peri Duo

Voor bepaalde bekistingsklussen biedt Peri nu een bekistingssysteem aan, volledig in kunststof. Dus niet enkel de beplating, maar ook de verstevigingsframes zijn in kunststof. Het systeem is daardoor licht en kan gemakkelijk met de hand worden opgebouwd, vermits het zwaarste element slechts 25 kg weegt. De bekisting kan worden gebruikt voor wanden, funderingen, kolommen, vloerplaten en balken. Het laat zich zeer eenvoudig monteren zonder gereedschap. Zelfs minder ervaren gebruikers kunnen er efficiënt mee werken. Zowel de panelen als de accessoires zijn gemaakt van polytech, een op polymeren gebaseerd composietmateriaal, verstevigd met glasvezel. De kunststof plaat laat zich ook gemakkelijk herstellen.

www.matexpo.com/nl
Reservier hier uw toegangskaart voor Matexpo

JCB HydradigJCB Hydradig

Kobelco SK210 HLCKobelco SK210 HLC