Communicatie software Groen, Grond en Infra

Komatsu: BIA

Publicatiedatum: 09-09-2004 12:06
Het is nieuws is nog niet officieel bevestigd door Komatsu en door Bia maar het is vrijwel zeker dat Bia de nieuwe Benelux importeur wordt voor Komatsu grondverzetmachines.

Al eerder kon u op deze site en in BMB lezen over de problemen waarin voormalig importeur Doornbos B&N geraakte. Na een beslaglegging, de opzegging van het dealercontract door Komatsu en inmiddels enkele failissementen van Doornbos bedrijven, kwam het Komatsu importeurschap vrij. Naar het schijnt heeft Komatsu besloten om dit voor de Benelux in te laten vullen door Bia in Overijse. Voor Belgie is het importeurschap inmiddels vergeven terwijl voor Nederland een intentieverklaring is getekend door partijen. Dat zou kunnen inhouden dat Bia de Japanse fabrikant nog moet overtuigen met een plan van aanpak voor Nederland.

Bia - moederbedrijf van Case-importeur Bestmat in Schelle - is in Afrika, in voormalige Belgische kolonien, ook al actief voor Komatsu dus ligt deze oplossing voor de hand. Bia is o.a. ook importeur voor Nordberg / Metso brekers en zeefinstallaties, Rammer sloopgereedschappen. Demag-Komatsu mijnbouwmachines, LeTourneau wielladers en voor Terex-Benford compact materieel. Het bedrijf deed in de afgelopen jaren veel Benelux ervaring op met de overname van Case Belgium in Schelle (tegenwoordig Bestmat) en de vertegenwoordiging van het merk Case.

Naar verluid wil Bia in Nederland doorstarten met de B&N vestiging in Zutphen maar het is nog niet duidelijk met welke mensen. Dat Bia de samenwerking met de Komatsu dealers Hansan, Timmerman en Verhoeven continueert, lijkt voor de hand te liggen. Deze zekerheden heb je nodig in roerige tijden. Bia zal voor Nederland dan wel zelf het noorden van Nederland moeten invullen met vertegenwoordigers / vestigingen en/of dealers.De Komatsu-activiteiten voor Belgie zullen worden overgebracht naar Bia's eigen vestiging in Overijse. Dat houdt in dat Doonbos Belgie in Mechelen zonder importeurschap komt. Welke gevolgen dat heeft, is niet bekend.

Wel is duidelijk dat Bia afscheid neemt van Case. En daarmee mogelijk ook van Bestmat. Mogelijk al op zeer korte termijn. Ook dat geeft voeding aan geruchten dat Case in de Benelux zelf weer actief zou worden. Met hulp van dealerbedrijven Dannemark, Troost, Van de Vrande en Schmidt, zou dat mogelijk moeten zijn. Maar of Case - nadat het vier jaar geleden zijn Case Belgium bewust verkocht - definitief terugkeert als importeur, lijkt onwaarschijnlijk. Hooguit tijdelijk om de continuiteit van het merk te waarborgen.

Indien er nieuwe ontwikkelingen te melden zijn, leest u dat op onze site.