Communicatie software Groen, Grond en Infra

Komatsu: BIA (2)

Publicatiedatum: 10-09-2004 15:06
Zoals eergisteren gemeld, neemt Bia de importeursactiviteiten voor Komatsu in de Benelux over.

Hetgeen we schreven behoeft hier en daar wat verfijning en aanvulling.

Voor de activiteiten voor Nederland is Bia bv opgericht. Dit bedrijf heeft zijn hoofdkantoor aan de Skagerrakstraat 6 in Zutphen, het bedrijfspand waar Doornbos B&N voorheen actief was. Volgens een zegsman van Bia bv is het pand in Zutphen ruim genoeg om de Nederlandse activiteiten in onder te brengen. Over de invulling van functies kan de nieuwe eigenaar nog niet duidelijk zijn omdat de onderhandelingen met ex-Doornbos B&N medewerkers nog niet zijn afgerond. Het lijkt waarschijnlijk dat een groot deel van het technisch personeel (ook buitenmonteurs) in dienst treedt. Voor wat betreft de invulling van managementtaken, kan gezegd worden dat die vooralsnog worden ingevuld door interim managers.

Bia wil verder met de Nederlandse dealers Hansan, Timmerman en Verhoeven en ook met een vijf- of zestal dealers van de compacte Komatsu Utility-line minigravers, schrankladers, graaflaadcombinaties, compacte knikladers en verreikers.Voor een goede regiodekking in Nederland wordt overwogen om vier regionale steunpunten op te richten. Dat kunnen eigen vestigingen of reeds bestaande bedrijven zijn die Komatsu gaan vertegenwoordigen in hun verzorgingsgebied.

Bia bv neemt enkel de activa over van Doornbos B&N Zutphen. Lopende zaken, waarschijnlijk voorraden en garanties ed. Vooralsnog wordt het filiaal in Rotterdam bemand en worden klanten in die regio vanuit Rotterdam geholpen voor onderdelen, service en reparaties. Bia zal op termijn een andere vestigingsplaats in of om Rotterdam zoeken. De Doornbos activiteiten in Oudenbosch (Komatsu Utility) en Nijehaske (servicevestiging) worden niet overgenomen. Deze bedrijven zijn - met het failissement van Doornbos B&N - inactief geraakt.

Over enkele weken wil directeur Vincent Bia met de Nederlandse klanten - via de vakpers en persoonlijke/ schriftelijke contacten - in contact treden om het te verduidelijken dat de continuiteit voor het merk Komatsu alleszins gewaarborgd is.

De situatie voor Komatsu in Belgie is in essentie duidelijk. Vanaf maandag 6 september is Bia vanuit zijn hoofdvestiging in Overijse actief voor Komatsu. Of er medewerkers van Doornbos Belgie of zelfs van het eigen Bestmat (Case) worden overgeplaatst naar Overijse, kan nog niet beantwoord worden. Dat hangt bijvoorbeeld samen met het antwoord op de vraag of Case voor Belgie doorgaat met Bia's dochterbedrijf Bestmat. Of omgekeerd. En of Komatsu tolereert dat Bia (tijdelijk) twee belangrijke merken onder een dak heeft.

Wordt dus vervolgt.