Introductie Mecalac 9MWR

Gepubliceerd op 09-04-2018 13:32

Mecalac staat bekend als een eigenzinnige fabrikant, die vaak net even anders tegen zaken aankijkt dan gebruikelijk. De MCR-serie is daarvan een mooi voorbeeld, om nog maar te zwijgen over de 12MTX. Dat het Franse merk vernieuwing hoog in het vaandel draagt, blijkt wel uit het feit dat volgende maand tijdens Intermat de eerste 100% elektrische graafmachine op de stand van Mecalac pronkt. Deze e12 is niet de enige innovatie waarmee men ongetwijfeld hoge ogen gooit, op de laatste Bauma konden bezoekers tevens kennismaken met de MWR-serie. Dat was toen nog een prototype, waarmee de constructeur aangaf hoe een compacte bandenkraan er anno nu uit zou moeten zien. De geringe bouwhoogte – en daarmee een laag zwaartepunt – viel direct op, maar in feite is het concept van A tot Z nieuw. “Net als destijds bij de 8MCR hebben de engineers vrij spel gehad om een mobiele graafmachine vanaf de basis opnieuw te ontwerpen”, vertelt directeur Arjan van den Oord van importeur Ahlmann Nederland. “Het resultaat moest net zo vernieuwend zijn als destijds bij de eerste MCR, maar dan op banden.”

De krachtige maar stille Deutz viercilinder weet te overtuigen.
Al snel waren de technici het erover eens dat een vierkante stabiliteit hierbij als uitgangspunt diende, net als bij Ahlmann zwenkladers. Het kantelpunt over de voor- of zijkant is daarbij immers gelijk, dus maakt het niet uit waar je een last oppakt. Om dat principe te realiseren moest het zwaartepunt naar beneden en zo ontstond het idee om de brandstoftank naar de onderwagen te verhuizen en van daaruit een doorvoer te maken naar de motor. De knik naar beneden in het chassis heeft als prettige bijkomstigheid dat je gemakkelijk kunt in- en uitstappen. In feite heeft de 9MWR de inloop van een compacte shovel. Dat gevoel raken we ook in de ruime cabine niet zomaar kwijt. Natuurlijk ben je je wel gewaar van de giekconstructie in plaats van een hefframe, maar de graafarm is zo ver naar achteren geplaatst, dat het zicht rondom in combinatie met de zithoogte beslist doet denken aan een Ahlmann AZ 95e. Er zijn simpelweg geen dode hoeken en waar je ook tegen de machine gaat staan, steeds heb je probleemloos oogcontact met de machinist. Uniek is dat zelfs de rechter voorband zichtbaar is, wat erg prettig is tijdens het manoeuvreren door de stad.

Schakel en vlieg
Ook qua rijden doet deze 8-tons bandenkraan weinig onder voor een wiellader. Dat is ook niet vreemd, want de machine heeft de rijaandrijving van een shovel, dus met een gescheiden en gesloten hydraulisch systeem. Daaraan gekoppeld zit een automaatbak volgens het zogeheten Shift on Fly principe. Vliegen doen we niet, al zit met 40 km/u de vaart er wel lekker in. De arbeidshydrauliek, uiteraard load-sensing, is hierbij gescheiden van de aandrijflijn. De voor- én achteras zijn voorzien van een automatisch sperdifferentieel. De bovenwagen kan zo goed als volledig binnen de contouren van de machine draaien. Er is keuze uit drie stuurmodi (twee- of vierwielbesturing en hondengang), die eenvoudig vanaf de stuurkolom te selecteren zijn. Als de spreekwoordelijke kers op de taart is de rijrichting met een druk op de knop omkeerbaar, zowel qua richting als stuurkant. Je hoeft dan niet langer tegen te sturen en minder na te denken over de positie van het schuifblad. Je rijdt er net zo makkelijk mee aan de voorkant (bijvoorbeeld bij het trekken van een aanhanger) als achter (ideaal tijdens het shovelen). En als we toch aan het shovelen zijn, is ook de in- en uitkiepfunctie omkeerbaar.

De verstelgiek met offsetfunctie is een juweeltje en geeft de 8-tons bandenkraan veel hefvermogen over een groot bereik.

De cabine is niet alleen ruim en overzichtelijk, maar ook erg praktisch ingedeeld. Dus geen wirwar aan knoppen en schakelaars, maar een opgeruimd controlepaneel met duidelijke symbolen. Het dashboard kent slechts drie knoppen, namelijk een laad-, een graaf- en een rijstand. Dit maakt de bediening heel logisch en bijna intuïtief vind je al doende je weg. Natuurlijk ontbreekt het niet aan ‘diepgang’ om de machine naar wens af te stemmen op bepaalde werkzaamheden of specifieke omstandigheden. De 9MWR is echt gebouwd naar werkmaatstaven, wat inhoudt dat de bakcilinder sterk genoeg is om een pak stenen of vier lagen stoepbanden (2,5 ton) onder bedwang te houden dan wel een stelconplaat te hijsen. De combinatie van een laag zwaartepunt met de ver naar achteren geplaatste verstelgiek geeft altijd een ongekende stabiliteit. Dat maakt dat de circa 8 ton wegende demomachine het werk doet van een 10-tons mobiele graafmachine. Datzelfde geldt trouwens voor de kleinere 7MWR (7 ton), met net iets minder hydraulisch vermogen en bereik. “De 7MWR kan alles en de 9MWR kan alles makkelijk”, zo schetst Van den Oord de verhoudingen. De cabine is aangenaam ruim en biedt perfect zicht rondom. De stuurkolom is 3-voudig verstelbaar.

Duitse degelijkheid
Het gevoel van Duitse degelijkheid dat de wiel- en zwenkladers van dochterconcern Ahlmann GmbH uit Büdelsdorf zo typeert, zien we ook terug bij de MWR-serie, die verder nog bestaat uit de 11MWR (10 ton) en de 15MWR (14 ton). Alle hydrauliek (ventielblokken, pompen en joystickcircuit) is afkomstig van Bosch Rexroth. Onder de motorkap van de 9MWR huist een van de paradepaardjes van Deutz. De viercilinder TCD2.9 L4 levert een vermogen van 55 kW/75 pk en het maximum koppel bedraagt 300 Nm bij 1.600 t/min. Deze motor voldoet aan de Tier 4 Final emissie-eisen zonder gebruik te maken van AdBlue of roetfilter. In de praktijk is een brandstofconsumptie van 8 tot 9 l/uur te halen. Behalve zuinig is de krachtbron ook opmerkelijk stil, zo merken we binnen in de zandbak bij Ahlmann Nederland. Terwijl demonstrateur Ton Verdam de machine flink aan het werk zet, klinkt uit de uitlaat een rustig monotoon geluid. In het interieur heerst eveneens een haast serene stilte, althans met de deur dicht. De onder- en bovenruit van het voorraam zijn in één vloeiende beweging op te klappen onder het dak, waardoor een grote opening ontstaat om goed contact te kunnen hebben met grondwerkers voor overleg. Het fraaie design van de MWR-serie werd bekroond met een Innovation Award tijdens Bauma 2016. Doordat de brandstoftank in de onderwagen is ondergebracht kun je tanken vanaf de grond, net als bij een auto.

Een andere praktische handigheid is de FOPS-constructie aan de binnenzijde van de cabine. Deze is afgedekt met een dakraam, waardoor er geen blad of vuil tussen raakt. Af-fabriek is het uitrustingsniveau beslist goed te noemen en voor Nederlandse klanten behoren ook zaken als vierwielbesturing, 50 cm brede enkellucht banden, airconditioning, sper in beide assen, rondom slangbreukventielen en proportionele bediening op beide extra functies tot het standaardpakket. Graag willen we een lans breken voor Mecalac’s Connect snelwissel, die zonder hoogteverlies en slechts een beperkte gewichtstoename zijn werk doet. Eindelijk een systeem zonder de nadelen van hydraulische snelwissels. De dubbele vergrendeling werkt ook ideaal in combinatie met een shovelbak of vorkenbord, hetgeen de MWR-reeks veelzijdig inzetbaar maakt als werktuigdrager. Met palletlepels komt de maximale laadhoogte uit op liefst 6,5 meter. De hoogwaardige verstelgiek met offsetfunctie garandeert een ongeëvenaard bereik en is qua vorm, plaatdikte en verstevigingen zo ontwikkeld dat statische, dynamische en zijdelingse belastingen optimaal worden geabsorbeerd. Hierbij maakt het niet uit of de giek als graaf- of shovelarm wordt ingezet.

De nieuwe telg binnen de Mecalac-familie biedt het beste uit twee werelden, zo valt te lezen in de brochure. Maak daar maar gerust drie werelden van. Niet alleen combineert de MWR-serie de voordelen van een graafmachine op zowel banden als rupsen, maar voegt daar zelfs een portie wiellader aan toe. Het maakt de machine ongekend veelzijdig. Ondanks het XS-formaat, overtuigt de 9MWR met XL-prestaties op het gebied van hefvermogen, 360° stabiliteit en multifunctionaliteit.

www.ahlmann.nl

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!