Communicatie software Groen, Grond en Infra

Imposante BIA aanwezigheid op TKD

Publicatiedatum: 30-05-2018 10:39

Van 31 mei tot 2 juni worden in de Nederlandse "Technische Kontakt Dagen" (TKD) georganiseerd die in het teken staan van de bouw- en recyclingsector. Dit niet te missen event vindt plaats in Almere (Nederland) op een terrein van 10 ha. Er zullen ongeveer 200 exposanten aanwezig zijn en de organisatoren verwachten 15.000 bezoekers. Met op het menu demonstraties, niets dan demonstraties! Als verdeler van de merken Komatsu en Metso, zal BIA tijdens de drie beursdagen opnieuw aanwezig zijn met 14 machines, waaronder twee nieuwe hybride graafmachines, drie nieuwe serie 5 minigraafmachines, een "intelligente" PC210LCi-11 graafmachine, twee PW148-11 en PW118-11 graafmachines op banden, een PC240 SLF long reach graafmachine, de WA270-8 wiellader en de PreShredder 4000M (mobiele afvalbreker) van Metso. Er zal daarnaast ook een ruimte voorbehouden zijn voor verhuurmaatschappij MATRENT en tweedehandsfirma 2MAT.

bron afbeeldingen: BIAbron afbeeldingen: BIA

Twee nieuwe hybride graafmachines van Komatsu

Komatsu bracht als eerste machinebouwer ooit een hybride machine op de markt. Dat was in 2008. Nu zijn wereldwijd meer dan 4.000 van die machines aan het werk, waarvan 595 in Europa. Tijdens de TKD kunnen de bezoekers er kennismaken met het HB365LC model van 36 ton en de nieuwe HB215LC-3 die reeds in het centrum van de belangstelling stond op Intermat.

Beide graafmachines worden aangedreven door een EU Stage IV motor. Hun troeven: ze zijn veilig, krachtig, stil en zuinig in verbruik (tot 20% minder). Deze machines zijn uitgerust met het unieke hybride systeem van Komatsu dat gebruik maakt van een motor-generator geheel voor de elektrische rotatie. Het hydraulisch vermogen dat gewoonlijk door het rotatiesysteem wordt benut, komt vrij voor de giek, de graafarm en de bak en draagt bij tot een verbetering van de productiviteit. De energie die meestal verloren gaat bij het remmen van de bovenbouw, wordt opgevangen en opgeslagen in een supercondensator. Ze helpt de motor bij het versnellen van de volgende rotaties. De machines beschikken over een KOMTRAX 5 telematicasysteem en het aanvullende Komatsu CARE onderhoudsprogramma. De door Komatsu ontwikkelde en vervaardigde hybride onderdelen genieten van een speciale garantie van 5 jaar of 10.000 werkuren.

Een "intelligente" graafmachine

BIA zal er ook de nieuwe PC210LCi-11 graafmachine met het exclusieve, intelligente iMC besturingssysteem voorstellen. Weet u overigens dat wereldwijd reeds 4.150 zogenaamde intelligente KOMATSU machines (graafmachines en bulldozers) actief zijn?

Dit is voor het ogenblik de enige hydraulische graafmachine op de markt die semiautomatisch kan werken. Dankzij de exclusieve functies waarmee ze is uitgerust, hoeft de operator zich geen zorgen meer te maken over te diep graven of het beschadigen van een voorwerp aan de oppervlakte. Van grove graafwerken tot fijne nivellering, optimaliseert de PC210LCi-11 de efficiëntie, de precisie en de veiligheid van de werken. Het “iMC” systeem is rechtstreeks in de fabriek in de machine ingebouwd. Het omvat stroke sensing cilinders voor giek, graafarm en bak.

Dit model legt de lat nog hoger door toevoeging van de Auto Tilt  kantelbak van KOMATSU die toelaat de bakhoek in real time en in semiautomatische mode af te stemmen op het te behandelen oppervlak. De bak maakt gebruik van stroke sensing kantelcilinders voor een nauwkeurige positionering. Dit vergroot aanzienlijk de flexibiliteit van de intelligente graafmachine en laat toe complexe oppervlakken aan te pakken zonder de machine constant opnieuw te positioneren. De graafmachine wordt aangedreven door een Komatsu EU Stage IV motor met een vermogen van 123 kW/167 pk bij  2.000 toeren/min.

Twee serie 11 graafmachines op banden

Bij de graafmachines op banden vinden we twee nieuwe modellen, de PW148-11 en de PW118-11, een compacte graafmachine bestemd voor allerlei toepassingen, meer bepaald in stadsomgevingen. Beide machines worden aangedreven door een Komatsu EU Stage IV motor die voldoet aan de geldende emissienormen. Ze bezitten bovendien 6 werkmodes. Voor meer veiligheid op de werf, zijn deze nieuwe serie 11 graafmachines standaard uitgerust met het KomVision systeem van Komatsu dat de operator een 360° luchtbeeld geeft rond de machine met behulp van camera’s opzij en achteraan. Ze zijn eveneens voorzien van de nieuwste Komtrax 5 versie voor een optimaal vlootbeheer en –ondersteuning. Het systeem beschermt de machine ook tegen verkeerd gebruik en garandeert een maximale efficiëntie en beschikbaarheid.

Een long reach graafmachine

Komatsu stelt drie modellen van 23,2 tot 42,3 ton en een maximale graafdiepte van 11,8 m voor in de categorie van de graafmachines met grote reikwijdte.

Op de TDK zal BIA de PC240 SLF (afkorting van Super Long Front) tonen, met een arm met een reikwijdte op de grond van 18,19 m. Deze long reach uitrusting is bedoeld voor grondwerken, de reiniging van waterlopen, grachten en vijvers, en bermprofilering.

Machines met laag vermogen

BIA biedt binnen zijn compacte machinelijn drie nieuwe MR-5 (Medium Range) graafmachines aan met korte draaicirkel en giekverstelling. Deze modellen zijn bestemd voor werken in krappe ruimten en stadsomgevingen. Het gaat om de PC35MR-5, de PC55MR-5 en de PC80MR-5 midigraafmachine van 8 ton. Ze zijn het resultaat van de ongeëvenaarde technologische knowhow van Komatsu in het domein van de compacte graafmachines.  

De machines zijn standaard voorzien van het exclusieve Komtrax 5 satellietvolgsysteem dat we op de serie 11 graafmachines terugvinden, evenals zes werkmodes, een concept dat gewoonlijk voor zwaardere graafmachines voorbehouden is en nooit eerder te zien was op een machine met laag vermogen!

De drie machines worden aangedreven door een elektronisch bediende motor. Volgens de constructeur ligt hun verbruik lager dan dat van hun MR-3 voorgangers: tot -5% voor de minigravers en -10% voor de PC80MR-5 midigraver. En dat zonder prestatie- of productiviteitsverlies.

Daarnaast zullen ook de PC09-1 micrograafmachine van 880 kg/1.080 kg, een schranklader (skid steer) en de kleine WA70-7 wiellader aanwezig zijn. Die laatste is voorzien van een "Easy Fork" met grote hefhoogte die een "Z" kinematiek met parallelle armen combineert, waardoor hij als heftruck van grote capaciteit gebruikt kan worden. Bovendien wordt de machine standaard geleverd met een hydraulisch snelkoppelingssysteem voor een snelle wissel van toebehoren (vorken, borstels, overslagbakken, grondbakken en 4-in-1 bakken). De bijzonder compacte machine is perfect geschikt voor werken in krappe ruimten. De kantelcabine zorgt er dan weer voor dat de verschillende onderdelen goed bereikbaar zijn voor een vlotter onderhoud.

Een wiellader van 12,8 ton

De WA270-8 heeft een gewicht van 12,8 ton. Hij wordt aangedreven door een Komatsu EU Stage IV motor met een vermogen van 111 kW/151 pk die tot 3% minder brandstof verbruikt en tevens een grotere productie en meer comfort voor de operator garandeert. Tegen een prijs van 1 euro per liter, kan de besparing tot 1.286 euro oplopen in 3 jaar tijd (1.500 werkuren).  

De wiellader wordt aangeboden met de PZ-kinematiek, die een Z-kinematiek combineert met een parallelle hefbeweging voor goederenmanipulatie met vorken. De nieuwe bak biedt een tot 7% grotere inhoud.

Metso: een afvalbreker

BIA is sedert 1930 aanwezig in de breek- en zeefsector. Hij profiteert van de gelegenheid om tijdens de TKD zijn nieuwe, mobiele Metso EtaPreShed 4000 te tonen. Deze breker maakt gebruik van een asynchrone, bi-directionele breektechnologie die slijtage beperkt en het afval permanent in beweging houdt. De machine kan bovendien materialen van grote afmetingen - matrassen, meubelen, spoordwarsliggers enz. - aan en haalt een productie van 30 ton/uur. Gaat het om houtafval, dan stijgt de productie tot 60 ton/uur. Alle messen en onderdelen van het breekvlak die in contact komen met de materialen, zijn vervaardigd van sterk Hardox500 staal om de slijtage en stilstand te beperken. De PreShredder 4000 van Metso is voorzien van 6 tot 12 messen van het "samoerai" type.

www.biagroup.com
www.matrent.com
www.tkd.nl