CAT® GRADE met 3D voor meer gemak, veelzijdigheid en efficiëntie.

Gepubliceerd op 12-12-2018 12:29

Het nieuwe systeem Cat® GRADE met 3D voor de bulldozers D3K2D4K2 en D5K2 is een geautomatiseerd nivelleersysteem dat gebruik maakt van GNSS (Global Navigation Satellite System) om, zonder inbreng van de machinist, het blad van de machine nauwkeurig te positioneren - vanaf de eerste ruwe snede tot een afgewerkte nivellering. Het gemak van de GRADE met 3D is verder vergroot met de CatAccuGrade Ready Option, waarmee gebruik mogelijk is van Universal Total Station en laserreferenties. Het nieuwe systeem helpt machinisten van elk vaardigheidsniveau om, in vergelijking met conventionele methoden, gespecificeerde niveaus sneller en nauwkeuriger te bereiken, terwijl ook wordt bespaard op de kosten voor piketten en aanpassingswerkzaamheden, brandstof en machine-uren.

Cat GRADE met 3D is een optioneel systeem, in de fabriek geïnstalleerd, en geïntegreerd in het ontwerp van de machine. De GNSS-antennes zijn stevig bevestigd aan de bovenzijde van de cabine, zodat er, samen met bijbehorende kabels, op het blad geen op de mast gemonteerde antennes zijn vereist. GNSS-ontvangers en een gegevensradio zijn ook netjes ondergebracht in de structuur van het dak. Drie traagheidsmeetinstrumenten bewaken de machineoriëntatie, hydraulische cilinders met standdetectie bewaken de stand van het blad. De geïntegreerde installatie elimineert de noodzaak om aan het eind van de dag componenten te verwijderen.

In de GNSS-modus kan GRADE met 3D een niveau produceren tot op één tiende voet nauwkeurig door gebruik te maken van real time kinematische positioneringstechnologie, die op de locatie meerdere satellietsignalen integreert met informatie vanaf een ontvanger op het basisstation of een ander correctieapparaat. Het systeem vergelijkt de machinelocatie en mespositie ten opzichte van een aanwezig ontwerpplan, en positioneert het blad vervolgens via een geïntegreerde, elektrohydraulische klepmodule.

Het systeem levert deze informatie ook aan de machinist via een display in de cabine. Het 10-inch grote kleurendisplay van het aanraakscherm is geïntegreerd in het dashboard en biedt meerdere, configureerbare weergaven die de machinist een uitgebreid beeld van het terrein en de voortgang van het werk geven. Het gemak is verder vergroot met bedieningsknoppen die voor activering van het systeem zijn geïntegreerd in de joystickhendels.

GRADE met 3D regelt, indien geactiveerd, automatisch de hef- en kantelbeweging van het machineblad conform de digitale planning van het werkterrein. De machinist hoeft de machine alleen maar te sturen, wat de handmatige inbreng met naar schatting 80% vermindert. Het nieuwe systeem is ook optimaal afgestemd op andere dozerfuncties van Caterpillar, zoals AutoCarry™, die de machinist helpt om bij wisselende bodemcondities een optimale bladbelasting tot stand te brengen, terwijl de slip van de rupsen wordt verminderd. GRADE met 3D heeft het in zich om voor sommige projecten de productiviteit met wel 50% te vergroten.

Als alternatief voor het in de fabriek geïnstalleerde systeem GRADE met 3D kunnen machines worden besteld met alleen de AccuGrade Ready Option (inclusief het Cat systeem Slope Assist™, sensoren, processor en kabelbomen). De Sitech Cat dealer kan deze technologie zo nodig opschalen door de vereiste componenten van GRADE met 3D te installeren, inclusief antennes, ontvangers, gegevensradio, display en sleutel van Software Enabled Attachment (geleverd door Sitech). Deze flexibele, schaalbare aanpak zorgt voor lagere aanschafkosten voor klanten die nivelleringstechnologie willen afstemmen op veranderende overwegingen ten aanzien van behoefte en budget.  

Bekijk de video

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!