Bobcat lanceert nieuwe afstandsbediening voor zijn compacte laders.

Gepubliceerd op 07-05-2019 19:08

Bobcat lanceert een nieuw afstandsbedieningssysteem voor de compacte laders. Met dit systeem kunnen bestuurders hun stoel in de cabine verlaten en de Bobcat-lader op afstand bedienen. Het systeem is geschikt voor alle modellen schrankladers, compacte rupsladers en AWS-wielladers van Bobcat, die uitgerust zijn met de selecteerbare joystickbediening (SJC). Bobcat is de eerste fabrikant die een afstandsbedieningssysteem introduceert als originele 'Plug&Play;-uitrusting' in plaats van een systeem van een andere leverancier. Het nieuwe systeem voor afstandsbediening zal later dit jaar leverbaar zijn.

Oplossingen voor afstandsbediening hebben hun voordelen om de werkomstandigheden voor bestuurders in zware omgevingen te verbeteren en zelfs levens te redden al ruimschoots bewezen. Ze zijn ingezet bij rampen zoals overstromingen, bosbranden, modder- of rotsverschuivingen en op andere plaatsen waar bestuurders aan gevaarlijke situaties worden blootgesteld.

"We hebben het prototype van de afstandsbediening voor het eerst op de Bobcat Demodagen in oktober 2017 gepresenteerd en uitstekende feedback van onze klanten gekregen. Vervolgens onderwierpen we het systeem aan verdere tests en hebben we verbeteringen doorgevoerd om het tenslotte dit jaar op de Bauma commercieel te lanceren als een eenvoudige 'Plug&Play-oplossing’ voor bestaande machines", zegt Jiri Karmazin, Loaders Product Manager Doosan Bobcat EMEA.

"Het afstandsbedieningssysteem kan worden gebruikt voor vele toepassingen met het voordeel van onbeperkt zicht en de mogelijkheid om met de omgeving te communiceren zonder dat de bestuurder in de cabine moet blijven. Ook verhogen we zo het comfort tijdens toepassingen met veel lawaai of trillingen, op ruw terrein en in gevaarlijke omgevingen. We komen met deze toepassing tegemoet aan de wensen van de klant en we spelen in op problemen, waarmee ze bij sommige projecten geconfronteerd worden", vervolgde Jiri Karmazin.

Plug-and-play

Het nieuwe plug-and-play systeem bestaat uit een eenvoudige, draagbare en robuuste radiografische afstandsbediening die in enkele minuten op machines kan worden gemonteerd en gedemonteerd, waarbij er geen aanpassingen aan de machine noodzakelijk zijn. De mogelijkheid om de lader van buiten de cabine te bedienen, biedt de machinist nieuwe mogelijkheden met het oog op het zicht op het werk en de communicatie met de omgeving.

Het systeem biedt niet alleen direct zicht op de voortgang van het werk met elk mogelijk aanbouwdeel, maar vergroot ook de veelzijdigheid van de lader en aanbouwdelen als keerbezems, grondboren, breekhamers, laadbakken, sneeuwruimfrezen, sleuvengravers of cirkelzagen, waarvoor de bestuurder met de lader achteruit moet rijden. De oplossing biedt namelijk perfect zicht op het project en zij stelt de bestuurder daarnaast in staat om ter plekke face-to-face met projectpartners te overleggen.

Veiligheid en productiviteit

De afstandsbediening heeft tot doel de veiligheid, het comfort en de productiviteit te verhogen door de machinist te vrijwaren van stof, lawaai, trillingen en andere gevaren of het werken gemakkelijker te maken op werkplekken die speciale veiligheidsmaatregelen vereisen. Het werk kan sneller en met een hogere precisie worden uitgevoerd. Voor sommige toepassingen kan men dankzij de afstandsbediening volstaan met minder personeel. Voor meer veiligheid beschikt het systeem over een noodstopknop en val- en kantelherkenning. Elke afstandsbedieningskit is beveiligd met een specifiek wachtwoord.

Het systeem maakt tweerichtingscommunicatie mogelijk en geeft alle belangrijke informatie over de lader (zoals brandstof- en oliestatus, waarschuwingen) op een 3,5-inch transflectief LCD-scherm met achtergrondverlichting. Het systeem maakt een directe bediening van de meeste functies van de lader mogelijk zoals het gaspedaal, verlichting, snelheid en zweefstand. Er is ook een snelheidsregeling om ervoor te zorgen dat bepaalde toepassingen (zoals sleuven graven, kantelen, verticuteren enz.) eenvoudiger uit te voeren zijn. Het systeem is zeer intuïtief in gebruik en de training voor eindgebruikers wordt verzorgd door de Bobcat-dealers.

De afstandsbediening wordt geleverd met twee verwisselbare batterijen met een totale batterijduur van 20 uur. De afstandsbediening heeft een ergonomisch ontwerp en een robuuste, weerbestendige behuizing.

De afstandsbediening is met name geschikt voor toepassing onder meer bij sloopwerkzaamheden met een slechte luchtkwaliteit en veel lawaai. Het afstandsbedieningssysteem maakt het mogelijk dat de bestuurder niet blootgesteld wordt aan vuil, stof en lawaai. Voor bouwwerkzaamheden waar normaal gesproken twee personen nodig zijn, kan de oplossing de arbeidskosten verlagen, omdat één bestuurder de klus kan klaren dankzij direct zicht van buiten de cabine op het aanbouwdeel.

Op scheepswerven met beperkte ruimte heeft het systeem grote voordelen, omdat de bestuurder op afstand van de machine kan werken in omgevingen met chemische of verontreinigde stoffen. De klus kan gemakkelijker en veiliger worden geklaard met een beter zicht voor het manoeuvreren in krappe ruimtes. In de afval- en recyclingindustrie kan iedereen met de afstandsbediening op een veilige afstand omgaan met gevaarlijke of giftige stoffen, terwijl het risico van blootstelling tot een minimum wordt beperkt.

Met de afstandsbedieningsoplossing kunnen bestuurders bovendien werken aan gevaarlijke toepassingen zoals het opsporen en verwijderen van landmijnen en in gebieden waar meer zicht nodig is om het werk goed uit te voeren zoals in sommige wegenbouwtoepassingen.

Bron: Bobcat

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!