BVOR-Demodagen 2019 trekken veel bezoekers

Gepubliceerd op 20-06-2019 18:37

Op alle fronten kijkt de BVOR terug op geslaagde Demodagen bij gastbedrijf Bruins & Kwast Biomass Management in Goor. Zo'n 1200 bezoekers bezochten het tweedaagse evenement op 5 en 6 juni 2019. Diverse machines - in totaal 44 - lieten zien hoe zij groenafval opwerken tot diverse biobased producten: verkleiningsmachines, zeefmachines, chippers, omzetmachines, windshifters en kranen. De voormalige biomassacentrale was omgebouwd tot een prachtige industriële ruimte met daarin stands voor de exposanten. Naast de importeurs van de machines stonden hier ook andere exposanten met een link naar de branche.

Speciaal aan de BVOR-demodagen is dat de getoonde machines ook in bedrijf zijn. Het succesvolle concept is inmiddels gekopieerd in andere landen. Zowel ‘s ochtends als ‘s middags was het mogelijk om een rondleiding te volgen onder leiding van Jan van Bemmel die woordvoerders van de machines interviewden. Via een koptelefoon met zender konden alle deelnemers de uitleg volgen.

Achttien jaar eerder was Bruins & Kwast Biomass Management ook gastbedrijf voor de Demodagen. In die tijd nog één dag met een kleiner aantal machines. Ten opzichte van die tijd zijn de machines sterk gemoderniseerd, economischer en efficiënter geworden en bieden steeds meer mogelijkheden om de groene reststromen op te werken, zonder hierbij concessies te doen aan de capaciteit en de kwaliteit van het groenmateriaal en het produceren van compost en/of biomassaproducten.
Deze machines hebben dieselmotoren die zeer efficiënt in gebruik van energie zijn. Ze zijn veel zuiniger, ze zijn voorzien van Tier 4-5 motoren met lagere CO2-uitstoot en ze zijn leverbaar met hybride-en elektrische aandrijving en/of kunnen direct aan het net gekoppeld worden. Deze machines zijn ook geluidsvriendelijker en hebben lagere onderhoud c.q. slijtagekosten dan voorheen.
Bij de snel draaiende verkleiningsmachines zie je duidelijk een trend naar multitasking, dat wil zeggen dat deze machines groenmateriaal verkleinen maar het ook kunnen chippen, de rotor wordt dan eenvoudig omgebouwd tot chip-messenrotor en het toerental van de rotor wordt lager. De langzaam draaiende verkleiningsmachines maken steeds betere en fijnere (eind) producten. Deze zijn voorzien van extra werktuigen en/of verwisselbare zeefkorven.
Ook de exposanten die aanverwante producten en diensten tonen hebben in die periode een hele ontwikkeling doorgemaakt. Een bezoek aan de stands in de tent was zeker de moeite waard.

Bekijk de aftermovie:Bron: www.bvor.nl

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!