Communicatie software Groen, Grond en Infra

Bomag naar Fayat

Publicatiedatum: 04-11-2004 11:17
SPX heeft voor zijn dochterbedrijf Bomag GmbH - de walsenfabrikant uit het Duitse Boppard - overeenstemming bereikt met de Fayat-Group over de volledige overname van Bomag voor een bedrag van 446 miljoen dollar.

De Fayat-Group is o.a. bekend van de asfaltcentrales waarmee men in Europa marktleider is. Bij Fayat zijn 75 bedrijven aangesloten - recentelijk kocht men de Franse trilblokkenfabrikant PTC - waaronder aannemers en toeleveranciers. Ook het Italiaanse Marini - fabrikant van asfaltafwerkmachines- hoort bij de Fayat-Group.

Bomag - opgericht in 1957 - was de laatste jaren eigendom van SPX nadat het eerder tot het United Dominion conglomeraat behoorde. Bomag en ook Radiodetection werden enkele jaren geleden verkocht aan de SPX-groep omdat beide fabrikanten niet in de product-marktstrategie van United Dominion pasten. Klaarblijkelijk paste Bomag ook niet bij SPX want de groep koos voor de centjes. Naar eigen zeggen om schulden van SPX te verminderen.

Bomag staat voor een jaaromzet in 2004 van ca. 490 miljoen dollar. Het bedrijf heeft productiefabrieken in Boppard (D), Kewanee en Warrensburg (USA) en Shanghai (China). Bij Bomag produceren en vermarkten 1.600 medewerkers walsen, recyclingmachines, splitstrooiers, trilplaten en stampers. Vorig jaar produceerde Bomag 23.000 eenheden bij een omzet van 390 miljoen euro. De Fayat-Group meent dat Bomag een welkome aanvulling op de groepsactiviteiten is want men spreekt trots over 'full-linerschap' op gebied van asfaltproductie en verwerking. Het Marini productenpakket is op dit moment in Noordwest-Europa nauwelijks succesvol te noemen.

Er wordt algemeen aangenomen dat de Fayat-Group gebruik gaat maken van het Bomag dealernet van 500 handelsbedrijven om ook het asfaltprogramma van Marini te vermarkten. Bomag wordt in de Benelux vermarkt door Oswald De Bruycker in Oostende (B) - Bomag's oudste dealerschap - en door RoAd Benelux in Barneveld (NL)