Communicatie software Groen, Grond en Infra

Virus waarschuwing!

Publicatiedatum: 15-08-2003 20:02
Er gaat op dit moment een virus rond dat zichzelf heel snel verspreidt. Het doel van dit virus is om een ddos uit te voeren op update.microsoft.com Het virus is genaamd W32.Blaster.worm / W32/Lovsan.worm.

Het betreft een algemeen virus en is NIET afkomstig van entreeding.com maar wordt verspreidt via e-mails. Het virus is genaamd W32.Blaster.worm / W32/Lovsan.worm. Er zijn een aantal foutmeldingen waaraan je kunt herkennen dat het virus op je pc staat:

- de aanwezigheid van msblast.exe in de windows\system32 map
- een foutmelding mbt "Authority system remote procedure call"
- een blauw scherm tijdens het opstarten van windows met een RPC foutmelding

Het virus verspreidt zich via een fout in windows en zal alleen worden tegengehouden wanneer er een firewall op de pc draait die poort 135 blokkeert.

Microsoft heeft een patch uitgebracht voor het lek in windows. Dat kan je hier  http://www.microsoft.com/technet/treeview/default.asp?url=/technet/security/bulletin/MS03-026.asp downloaden.

Er is inmiddels wel een tooltje voor om het virus te wissen. Dit is hier te vinden http://securityresponse.symantec.com/avcenter/FixBlast.exe

Om te voorkomen dat de PC zichzelf afsluit voordat u de patch en de tool gedownload en geïnstalleerd heeft, gaat u vervolgens naar Start, Uitvoeren. Hier typt u: shutdown /a. Hiermee houdt u het opnieuw willen opstarten tegen. Nu heeft u alle tijd om het proces te beëindigen en de removal tool te draaien en windows update te installeren.

Wat kunt u doen om de overlast van virussen te beperken:

- Windows regelmatig updaten.

-  Een virusscanner gebruiken. Een gratis voorbeeld hiervan is te vinden: http://housecall.trendmicro.com/housecall/start_corp.asp  

Verdere info over virussen is oa te vinden op: http://www.trendmicro.com/vinfo/ en http://www.antivirus.com