Communicatie software Groen, Grond en Infra

Nederhoff op schaal

Publicatiedatum: 03-10-2003 10:19
De Duitse miniaturenbouwer Siku ontgroeid de status van speelgoedfabrikant. Dat bewijst de Liebherr LTM1060/2.

Hadden de redelijk natuurgetrouwe Siku miniatuurmodellen in het verleden altijd verkeerde bandjes en waren ze meestal merkneutraal (hijskranen in brandweerkleuren of oude uitvoeringen zoals Menck), dan zijn de Duitsers nu bezig aan een inhaalslag. Waarschijnlijk de materieelfabrianten in de kaart spelend omdat het vervaardigen van een gemiddeld miniatuurmodel meer dan 30.000 euro kost bij gerenommeerde miniaturenfabrikanten. Iedereen moet en wil immers de broekriem aanhalen. 

Zo kaapte Siku de Wirtgen schaalmodellen (Wirtgen koudfrezen, Vogele asfaltafwerkmachines en Hamm walsen) eerder al weg voor de neuzen van NZG en Conrad en nu lijkt men ook vaste voet aan de boden te krijgen bij andere fabrikanten van bouw- en transportmaterieel. Kijk maar eens naar de Liebherr LTM1060/2 telescoopkraan in Siku''s afwijkende maatvoering 1:55. Da''s bijna zo groot als 1:50 dus daar maalt de amateurverzamelaar niet om.

Siku''s model kan -in vergelijking met de LTM1060/2 van Conrad (ongeveer 100 euro)- lang niet alles. Zo schroef je de stempelplaatjes niet uit, de assen sturen niet, het ballast is vast aangegoten, het liersysteem is voor kinderhandjes en de detaillering is een beetje grof. Ook missen we een hulpgiek en een hijsblok op schaal.

Wij legden de hand op een bijzondere uitvoering voor Kraanverhuurbedrijf Nederhoff in Gouda. In geel-rode bedrijfskleur en met belettering. Die ziet er alleszins netjes uit en gezien zijn verwachte winkelprijs- is Siku''s LTM1060/2 een schot in de roos voor het massapubliek. Tijdens de bedrijfsautoRAI zagen we ook de MAN TGA 4x2 trekker met Nooteboom''s drie-assige dieplader-oplegger waarop een Vogele Super 1600 afwerkmachientje wordt vervoerd. Alles op schaal 1:87. Beetje grof gedetailleerd maar hoogstwaarschijnlijk value-for-money.