Communicatie software Groen, Grond en Infra

Rijden, drijven en deinen

Publicatiedatum: 30-10-2003 11:22
Met dumpers rijden in laagveen lijkt gekkenwerk. Maar Johan Velzing heeft daar een andere mening over.
Terragator 2104Terragator 2104

Het is nog maar ruim een jaar nadat Velzing de eerste Terragator 2104 aanschafte waarmee Johan kennismaakte tijdens de TKD 2002. Velzing was op zoek naar een goed alternatief voor tractoren met dumpkarren voor inzet onder extreme omstandigheden. 6x6 dumpers hebben een te hoog eigen gewicht, hun bodemdruk is te hoog en ze rijden eigenlijk op te smalle hogedruk banden voor dit werk.

 

Velzing was dus behoorlijk geïnteresseerd toen hij op de TKD de Terragator 2104 op vier rupskettingen zag ploeteren in het zanderige terrein. En een jaar later blijkt hij een ambassadeur voor de Terra Gator's geworden. En eigenaar van een tweede 2104 die in maart jl. in bedrijf werd genomen.

 

Ralf Kroonen van AgChem -de fabrikant van de Terra Gator's- merkt op dat het gewicht van een geladen Terra Gator op rupsen per vierkante centimeter lager is dan van een gemiddeld mens.

 

 

'Je kunt de dagproductie van twee Terra Gator's vergelijken met die van vijf tractoren met dumpkarren onder deze omstandigheden', zegt Johan Velzing.

Wij willen dan nog wel eens even voorgerekend hebben hoe de vergelijking tussen 5 tractoren en 2 Terra Gators uitpakt. Een tractor laadt per werkgang 8 tot 9 m3 grond (veenklei) en maakt op dit werk 19 trips per dag tussen de ladende graafmachine en de bulldozer die de dijk vormt. En 1,8 km vice-versa. Daarmee kom je voor de tractor met dumpkar op een ruwe dagproductie van 175 m3 en een aantal van 69 afgelegde km per dag.

 

De Terra Gator laadt ineens 12 m3 maar door zijn vermogen en rijsnelheid -dankzij de vier Bruko tracks- maakt hij gemiddeld 45 trips. Dat reken je om naar een dagproductie van 540 m3 en een afstand van ruim 160 km. De Terra Gator rijdt beladen en onbeladen gemiddeld 22 km/u en daar verliest de tractor het vooral in rijsnelheid door het gebrek aan vermogen en de relatief zware bodemdruk op 8 wielen van de tractor en dumpkar. De standaard Terra Gator op banden weegt leeg 14 ton. De uitvoering met rupstracks weegt 17 ton.

 

'We hebben als bedrijf gekozen voor een specialisme om ons te onderscheiden van onze concurrenten. We hebben in het afgelopen jaar al een voorsprong opgebouwd in ervaring en know-how. Die voorsprong hou ik voorlopig op het handjevol grondverzetters die in Terra Gator's gaan investeren'. Velzing weet in elk geval zeker dat hij zijn tractorenpark verder zal inwisselen voor Terra Gator's en op die manier -als je je tractorchauffeurs allemaal een 2104 geeft- kun je ook groeien als bedrijf als je kijkt naar een jaarproductie.

 

De Terra Gator's heten niet voor niets 'cultuurdumpers'. Ze zijn niet ontwikkeld om ze te vergelijken met 25-tons 6x6 dumpers die op steviger grond goed uit de voeten kunnen. De 2104 is een échte groene machine, geschikt voor dit soort werk, voor werken in natuurgebieden of bij werken voor opdrachtgevers die structuurbehoud van de grond als eis stellen. In Nederland draaien nu twee Terra Gator's op tracks en -net als bij onze vorige speciale voertuigen- heeft dit concept tijd nodig.

 

Kijk voor het totale verslag in BMB 140!

www.velzinggrondwerken.nl

Terragator 2104Terragator 2104